”Am risipit aur și speranță, am ucis, am mințit, am respectat și încălcat făgăduieli” – Scene de luptă, tropote de cai și focuri de flintă au răsunat sub zidurile Castelului Corvinilor din Hunedoara. Alungarea lui Mihai Viteazu din Transilvania, pierderea Moldovei sau scena morții primului unificator al neamului românesc au fost printre cele mai tensionate momente ale dramei medievale: ”Adevăratul stăpânitor al Transilvaniei, dă-te prins! Ba! Prefer să lupt și să nu las niciodată poporul meu”.
”Mihai Vitezu a fost un personaj important în istoria asta și a fost jucat și de un actor foarte mare înaintea mea. Să ai greutatea lui Amza Pellea în spate nu e ușor”, spune Adrian Pavlovski, interpretul lui Mihai Viteazu.
"Io Mihai Voievod și Țara", cu Dan Condurache și Eugenia Ștefan printre protagoniști, a adunat în jur de 3.000 de oameni. ”Piesa este, cred că, arhicunoscută. Un monument în istoria României. Deci mă bucur mult că am putut asista în aer liber la o asemenea piesă”, ”Suntem în toate cele trei țări de-a lungul zecilor și sutelor, veacurilor încoace și de ce nu o pildă pentru viitor”, ”E prima oară și am rămas foarte impresionat”, spuneau privitorii.
Publicul a avut parte, sâmbătă seara, și de un spectacol cu foc oferit de o trupă de cascadori din Bistrița Năsăud. Manifestarea, ajunsă la ediția a treia, are ca scop promovarea turismului din regiune.
”Suntem convinși că va continua pentru că va atrage din ce în ce mai mulțiu vizitatori, hunedoreni și este unul dintre momentele de cultură de înaltă ținută care se desfășoară aici la Castelul Corvinilor”, ne-a declarat Constantin Tinca, director - Muzeul Castelul Corvinilor.
Din programul Carnavalului Medieval de la Hunedoara nu au lipsit concertele, o tabără medievală, degustarea unor bucate gătite ca în urmă cu câteva secole și prezentarea unor meșteșuguri.
Reporter: Angela Novăcescu
Operator: Dan Șoșdean
Editor web: Călin Țenche