Această doamnă a fost cucerită de vechea instalaţie de ţesut. S-a lăsat învăţată să împletească firele şi a promis că din mâinile sale va ieşi cât de curând o cuvertură.
Lăzărica Popescu ţese de mai bine de 50 de ani şi singura sa mulţumire este că oamenii încă îi apreciează lucrările."La început nu e aşa uşor, dar dacă-ţi place o faci chiar cu plăcere, şi chiar mi-e drag, simt nevoie să o fac aproape zilnic", spune Lăzărica Popescu.
Iar atelierul de ţesut nu a fost singura atracţie. Pictura pe lemn a stârnit şi ea curiozitatea celor care au ajuns la Muzeul Satului. "E nevoie de o pregătire specială a lemnului, trebuie să fie uscat, tratat şi-apoi să ştii tehnica şi stilisca a ceea ce vrei să realizezi. De la icoane la pictură realistă, aici vin cu lucruri realizate pe bizantin şi elemente din lumea satului", spune pictorul Adrian Negoiţă.
Meşterii populari veniţi din toată ţara şi-au expus, mândri, produsele create manual. Un singur lucru îi îngrijorează: că tinerii nu mai pun preţ pe tradiţii.
"Tinerii nu vor. Şi problema e că este o meseri migăloasă, şi-n asta trebuie să bagi bani înainte şi pe urmă ce vine...Tot materialul trebuie plătit înainte", spune Vasile Borodi, meşter popular.
Târgul Meşterilor Populari a ajuns la cea de-a XIV-a ediţie.
Reporter: Maria Rohnean Operator: Adrian Ionescu Editor Web: Răzvan Bulacu