Medicii rezidenți învaţă din manuale învechite. Curricula de pregătire nu a fost schimbată de 40 de ani

Data publicării:
rezidenti prima

Alexandru Ţiglă este rezident anul II în cadrul Secţiei de Chirurgie Vasculară a Spitalului Judeţean din Timişoara. Este nevoit să înveţe zilnic din două cărţi diferite, pentru a-şi putea trata pacienţii în condiţii normale, dar şi pentru a se pregăti pentru examen.

”Obligatorii sunt cele vechi. Este foarte greu să folosim acele cărţi vechi, că nici noi, în ziua de azi, nu mai practicăm ce scrie în cărţile vechi, sunt depăşite, nu mai sunt actuale, medicamentaţia e depăşită, tratamentul e depăşit, tehnicile sunt depăşite şi-atunci există tot timpul o discordanţă între ce trebuie să ştim”, spune Alexandru Ţiglă.

Singura alternativă a rezidenţilor este să-şi cumpere tratate internaţionale, care pot ajunge să coste chiar şi 500 de euro bucata, iar mulţi dintre ei nu-şi permit. Profesorii lor cunosc situaţia.

”Curricula de pregătire în rezidenţiat care este acum actuală şi bibliografia, respectiv cărţile după care ei trebuie să înveţe sunt cărţi româneşti publicate între anii 1975 şi 2000”, spune Mihai Ionac, preşedintele Societăţii Române de Chirurgie Vasculară.

Andreea Raţă a susţinut recent examenul de specialitate. A învăţat de-a lungul anilor doar tehnici actuale, fie de pe internet, fie prin schimburi de experienţă în străinătate, înainte de testare a fost, însă, nevoită să o ia de la capăt cu alte informaţii: ”Din păcate, m-am trezit în faţa faptului că trebuie să citesc după nişte cărţi pe care nici măcar nu le-am găsit, la un moment dat. Simpatectomia toracică n-am văzut-o niciodată, n-am văzut şi n-am auzit să se mai facă în specialitatea pe care o practicăm noi. La nivel european nici nu se mai practică şi nici nu mai există în curriculă”.

Tehnica se practica în urmă cu aproape 20 de ani şi presupunea o intervenţie chirurgicală complexă de distrugere a nervilor. Acum însă se poate rezolva în doar câteva minute printr-o intervenţie minim-invazivă, adică fără tăietura de bisturiu. Şi cu toate că s-au făcut nenumărate demersuri la Ministerul Sănătăţii pentru a aproba curricula europeană trimisă de repezentanţii Societăţii de Chirurgie Vasculară, lucrurile au rămas neschimbate.

”Un material pe care l-am trimis la Minister în luna iunie 2014, în ciuda a repetate mesaje către minister nu am primit niciun răspuns”, ne-a declarat Mihai Ionac, preşedintele Societăţii Române de Chirurgie Vasculară.

De cealaltă parte, Ministerul Sănătăţii spune că încă analizează cererile venite din partea medicilor, deşi le-a primit în urmă cu opt luni: ”Procedura de analizare a  acestor propuneri este  în curs de derulare, aceasta fiind extrem de laborioasă și necesitând un volum mare de muncă. Nomenclatorul specialităților medicale, medico-dentare și farmaceutice pentru rețeaua de asistență medicală cuprinde 59 de specialități, situația în care nu poate fi analizată separat numai o anumită specialitate, respectiv cea de chirurgie vasculară”. 

Singura specialitate din România unde a fost aprobată curicula europeană de pregătire este Anestezia şi Terapia Intensivă. Medicii care lucrează în secţiile ATI învaţă din cărţi europene de mai bine de 10 ani.

Reporter: Maria Rohnean
Operator: Dan Şoşdean
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„La populaţie oprim pur şi simplu atât energia electrică, cât şi gazele”: Cinismul lui Ceauşescu în iarna...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea". Reacțiile urmăritorilor: "Ce...
Film Now
Kaley Cuoco, schimabare radicală de look. Cum arată azi celebra Penny din „Big Bang Theory”
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în...
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Johnny Depp: Toată lumea a fost împotriva mea. Nu am resentimente sau vreo rezervă de ură
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”