Numai în ultima săptămână, trei pacienţi au ajuns la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara cu infarct miocardic acut. Vârsta acestora este cuprinsă între 35 şi 45 de ani.
”Din păcate, în ultima vreme, am avut un număr tot mai mare de cazuri de infarct miocardic acut la pacienţi tineri. Când vorbim de pacienţi tineri ne referim la pacienţi până în vârsta de 40 de ani, însă din păcate avem situaţii în care avem cazuri de infarct miocardic acut la pacienţi foarte tineri, la vârste extreme de 20 de ani”, afirmă Constantin Luca, medic primar cardiolog.
Pe lângă ereditate, predispoziţia genetică sau anomaliile cu care pacientul s-a născut, infarctul poate apărea brusc şi la tineri aparent sănătoşi.
Rodica Avram, şeful Secţiei de Cardiologie a Spitalului Judeţean din Timişoara, ne precizează: ”În condiţiile în care sunt stresuri puternice la care se adaugă diverse substanţe agresive asupra inimii pot fi vinovate de un vasospasm. Vasospasmul acesta poate da dureri, poate da modificări pe electrocardiogramă şi în situaţii cu totul excepţionale poate fi vinovat de un infarct cu nişte consecinţe”.
Potrivit ultimelor studii, agitaţia urbană slăbeşte chiar şi inimile puternice. Locuitorii de la oraş trăiesc cu 10 ani mai puţin decât cei din mediul rural.
”Din cauză că trăim într-un oraş n-avem timp să mâncăm pe îndelete, n-avem timp să gătim, sau să mâncăm acasă. Luăm doar mâncăruri separate care sunt pline de sare, de grăsimi şi de zahăr, foarte gustoase, dar foarte nesănătoase”, ne spune Dan Gaiţă, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii.
Oamenii ştiu ce au de facut pentru a-şi menţine inima sănătoasă, dar lipsa timpului şi comoditatea nu le permite întotdeauna să urmeze recomandările medicilor: ”Alimentaţie sănătoasă, încerc să nu beau sucuri de la magazin, să nu mănânc dulciuri, prăjituri, în special toate chestiile alea colorate şi ambalate”, ”Petreceri până la răsărit, ţigări, cafea, alcool, tot ce-i nesănătos. Fac suficientă mişcare încât să nu-mi afecteze inima”, ”În limita timpului disponibil da, fac şi sport şi sunt destul de atent şi asupra lucrurilor pe care le ingurgitez”.
Potrivit medicilor, o persoană care a suferit un infarct nu-şi va reveni complet niciodată. Mai mult, dacă se întoarce la stilul de viaţă care l-a adus la spital, riscul de recidivă se dublează.
reporter: Maria Rohnean
operator: George Ştefăniţă
editor web: Călin Țenche