Prea multă cofeină ar putea duce la probleme cardiace grave. Care este doza pe care nu ar trebui să o depășești (studiu)

Data publicării:
Cafea
Studiul a constatat că femeile, persoanele care lucrează în domeniul afacerilor și al managementului și locuitorii din mediul urban sunt cei mai mari consumatori de cofeină. Foto: Profimedia

Cafeaua de dimineață sau băutura energizantă de după-amiază ar putea face mai mult decât să vă dea un impuls rapid. Un nou studiu sugerează că un consum excesiv de cofeină ar putea să vă pună inima în pericol, chiar dacă în rest sunteți sănătos, scrie StudyFinds.

Cercetătorii de la Zydus Medical College and Hospital din India au descoperit că un consum zilnic de mai mult de 400 mg de cofeină - aproximativ patru cești de cafea sau două băuturi energizante - ar putea crește șansele de a dezvolta probleme cardiovasculare. Studiul, prezentat la conferința ACC Asia 2024, aruncă lumină asupra modului în care băuturile populare cu cofeină ar putea juca în secret cu sănătatea inimii noastre.

„Consumul regulat de cofeină ar putea perturba sistemul parasimpatic, ducând la creșterea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac”, explică Dr. Nency Kagathara, cercetătorul principal al studiului, într-un comunicat de presă.

Să detaliem puțin. Sistemul parasimpatic face parte din centrul de control automat al corpului nostru. Este responsabil pentru funcțiile de „odihnă și digestie”, ajutându-ne să ne relaxăm și să ne recuperăm. Atunci când acest sistem este perturbat, poate duce la creșterea stresului asupra sistemului nostru cardiovascular.

Studiul a analizat 92 de persoane sănătoase cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani. Cercetătorii le-au măsurat tensiunea arterială și ritmul cardiac înainte și după un simplu test de efort. Ceea ce au descoperit a fost revelator.

Maxim 400mg/zi

Aproape unul din cinci participanți (19,6%) a consumat mai mult de 400 mg de cofeină pe zi. S-ar putea să nu pară mult, dar este echivalentul a patru cești de cafea, două băuturi energizante sau a 10 cutii de sucuri! Mai mult, cei care consumau în mod regulat atât de multă cofeină în fiecare zi prezentau modificări semnificative ale sistemului nervos autonom. Acest sistem controlează funcțiile corporale involuntare, precum ritmul cardiac și tensiunea arterială. În timp, aceste modificări ar putea duce la un risc crescut de hipertensiune (tensiune arterială ridicată) și alte probleme cardiace.

Cine este cel mai probabil să consume prea multă cofeină?

Studiul a constatat că femeile, persoanele care lucrează în domeniul afacerilor și al managementului și locuitorii din mediul urban sunt cei mai mari consumatori de cofeină. Nu este greu de imaginat de ce - orele lungi de lucru, mediile foarte stresante și accesul ușor la băuturile cu cofeină pot contribui la un consum mai mare.
Efectele au fost și mai pronunțate în cazul celor care consumau peste 600 mg de cofeină zilnic.

„Datorită efectului său asupra sistemului nervos autonom, consumul regulat de cofeină ar putea expune persoanele altfel sănătoase la riscul de hipertensiune arterială și alte evenimente cardiovasculare”, spune Dr. Kagathara. „Creșterea gradului de conștientizare a acestor riscuri este vitală pentru îmbunătățirea sănătății inimii pentru toți.”

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu