Un astfel de studiu clinic trebuie să dureze doi ani, iar printre cele 16 specialităţi pentru care se testează noi tratamente se numără alergologia, cardiologia, neurologia şi pediatria. Pacienţii care acceptă să fie incluşi în studii au parte gratuit de tratament, iar medicii sunt remuneraţi pentru acest lucru cu bani care vin de la marile institute de cercetare din Europa.
Istvan Fancsali suferă de scleroza multiplă, o afecţiune care crează inflamarea celulelor nervoase. Diagnosticul i-a schimbat complet viaţa, iar tratamentul pe care îl urmează în prezent nu pare să dea rezultate. Tocmai de aceea a acceptat să testeze pe propriul organism dacă noile medicamente apărute pe piaţă îşi dovedesc sau nu eficienţa.
”Ştiind că am multiplă scleroză, a spus să vin pentru a intra în acest program. Şi vin la timpul în care dânşii îmi spun să fac analizele şi să fac anumite investigaţii. E din ce în ce mai rău peste tot şi boala asta a mea pe care o am şi eu, nu se ştie de unde apare, este o boală surpriză”, afirmă Istvan Fancsali.
La fel ca Istvan procedează sute de bolnavi. ”Adresabilitatea pacienţilor este foarte mare, deci abia facem faţă”, spune Irina Lata, medic specialist în neurologie.
Câştigul este de ambele părţi. Pacientul primeşte gratuit cele mai moderne medicamente existente pe piaţă, iar medicii află la rândul lor dacă tratamentele descoperite de cercetătorii străini dau roade.
”Bolnavul este întrebat dacă doreşte să participe şi semnează un consimţământ în cunoştinţă de cauză în care i se explică toate problemele legate de studiul la care el participă. Şi sigur că participarea se bazează exclusiv pe voluntariat”, precizează Adalbert Schiller, şeful Secţiei de Nefrologie de la Spitalul Judeţean din Timişoara.
Medicamentele primite de pacienţii participanţi la studii sunt deja testate pe animale, pe voluntari şi pe bolnavi.
”Noi discutăm în momentul de faţă în spitalele din România despre studii de ultimă fază, înainte sau chiar după ce au fost puse pe piaţă aceste medicamente. Nu discutăm de experimente la care lumea necunoscătoare le-ar putea percepe negativ”, spune Ovidiu Bedreag, şeful Departamentului de Cercetare-Dezvoltare de la Spitalul Judeţean din Timişoara.
30 de astfel de studii se derulează în prezent la Spitalul Judeţean din Timişoara. Sunt grupate pe afecţiuni, iar stadiul lor este divers. Şi pacienţii care încă nu participă la aceste programe ar fi de acord să fie incluşi, tocmai pentru a afla care este cel mai bun tratament pentru boala de care suferă: ”Atunci e convenabil dacă se dau gratuite”, ”Tot ce este spre progres, e bine. Pentru îmbunătăţirea serviciilor, cred că trebuie să fim de acord, o schimbare în bine”, ”Ar fi o idee foarte bună. Se constată evoluţia, nu? Şi a medicamentului şi a bolnavului”.
Pentru un studiu este nevoie de aproximativ 40 de voluntari. Aceştia sunt strict monitorizaţi de medici şi trebuie să se prezinte la spital de câte ori este necesar, într-un interval de maximum doi ani. Spitalul Judeţean din Timişoara a primit recent autorizaţie pentru a desfăşura astfel de studii până în 2016.
reporter: Maria Rohnean
operator: Mihai Pop
editor web: Călin Țenche