Andreea veghează la căpătâiul mamelor care nasc la Maternitatea Bega din Timişoara, de mai bine de şapte ani. Face ture de 12, uneori chiar 14 ore, iar până acum s-au acumulat peste 300 de ore suplimentare neplătite. Nici concediu nu îşi poate lua pentru că nu are cine să îi ţină locul. Spune că a ajuns la capătul puterilor, deoarece responsabilitatea sa este foarte mare. Are grijă de sala de naşteri, sala de travaliul şi de o întreagă secţie în care sunt internate proaspetele mame.
"În fiecare zi, chiar dacă totul merge ok, ai o frică, o teroare că ceva se va întâmpla, ori cu mama, ori cu copilul. Încercăm să le monitorizăm destul de bine, să fie totul ok, până la capăt", mărturiseşte Andreea Bacşa, asistentă la Maternitatea Bega din Timişoara.
"Dacă este o asistentă, la 20, 30, 40 de paciente şi sună 2-3 în acelaşi timp, sigur că nu poate o asistentă să le deservească pe toate în acelaşi timp. Nu că nu vrea, nu că nu ştie, nu că nu doreşte, ci pur şi simplu fizic nu se poate împărţi în atâtea locuri", ne-a spus Marius Craina, directorul medical al Maternităţii Bega.
Din 2011, s-au făcut zeci de sesizări la atât la Direcţia de Sănătate Publică, cât şi la Ministerul Sănătăţii. Răspunsul e mereu acelaşi.
"Am fost rugaţi să ne descurcăm. Am căutat toate soluţiile pe care le putem găsi ca să acoperim cât de cât serviciul. Dar suntem în imposibilitatea de-a mai asigura serviciul", declară Doru Anastasiu, directorul Maternităţii Bega.
Şi în secţia de Neonatologie, unde sunt internaţi copiii prematuri, sunt probleme. Aici, o singură asistentă are grijă de 16 incubatoare. Potrivit legii, însă, nu ar trebui să se ocupe de mai mult de doi prematuri. Iar situaţia e departe de a se rezolva în condiţiile în care posturile sunt blocate
reporter: Maria Rohnean
operator: Viorel Jiva
editor web: Răzvan Bulacu