”Mai e și comanda vocală, avem o listă cu comenzile pe care poți să i le dai roboțelului. Îi poți spune să meargă în una din încăperi. În momentul în care motoarele pornesc, ele încep să consume curent și tensiune”.
Două motoare susțin robotul creat de Marius Ungurean. Tânărul de 20 de ani muncește din greu la mașinăria ce poate păzi o locuință. E dotată cu senzori și trimite mesaje pe telefonul mobil al proprietarului, ori de câte ori apar scurgeri de gaze. ”În plus, mai are și un senzor de temperatură, deci poți afla ce temperatură ai în camera ta chiar înainte să ajungi acasă”, precizează Marius Ungurean, student.
Tot printr-un telefon mobil pot fi controlate și becurile din casă: ”Dacă becul acesta este aprins, releul, controlând becul, va spune și bazei că becul este aprins. Iar eu, de pe un telefon mobil, voi putea practic să controlez toate luminile din casă”.
Peste trei sute de pasionați de IT au creat programe în cele 48 de ore ale maratonului. - Ce vrei să înveți aici? ”Să fiu mai obișnuit cu programarea”, ”Foarte fain, foarte interesant, chiar îmi place”, - Ce aplicație? ”De dating”.
O aplicație care protejează locuința și un robot ajunge să coste în medie 150 de euro. Maratonul de IT de la Timişoara a fost organizat de organizaţia Startup Hub.