Mall după mall, la Timişoara

Data publicării:
mall dupa mall

Iată că acum, capitalismul pune stăpânire pe această bucată de istorie vestică. Şi nu este singurul exemplu. Tot în Timişoara se munceşte de zor la ridicarea unui alt mall şi acesta construit pe locul fostei fabrici de mase plastice Dermatina. 

Timişoara Centrum, ridicat de grecii de la Alpha Group, va înghiţi 90 de milioane de euro şi va fi gata în 2017. Construcţia gigant se ridică pe o platformă industrială cu tradiţie. Aici, în anii 1960 se deschidea IRA – Întreprinderea de Reparaţii Auto. În boom-ul agricol şi industrial prin care trecea România socialistă, comuniştii şi-au dat seama că este nevoie de o întreprindere mamut care să repare utilajele din alte ramuri ale industriei. Aşa că a adunat meseriaşii de la atelierele mici din oraş şi astfel a luat fiinţă IRA.

„Pe acest teren a funcţionat una dintre cele mai profitabile uzine din Timişoara – Întreprinderea de Repraţii Auto. Aici erau reparate toate maşinile şi utilajele agricole din regiune, de cei peste 1.000 de angajaţi. Totul s-a sfârşit în anii 90 în urma unei privatizări eşuate” - Caterina Ledrer, Digi24 Timișoara.

Urmele fostei IRA au fost şterse de buldozerele moderne. Însă timişorenii îşi aduc şi acum aminte de cum se reparau aici, cândva, maşinile. Părerile despre beneficiile viitorului mall rămân împărţite. 

„Aici în faţă era un platou mare pe care intrau maşinile care intrau la reparat, iar dincolo erau pluguri, freze la reparat.

Muncea multă lume aici?

Destui. Păi aici a fost o platformă întreagă. 

Ai loc de muncă sau devii o ţară de comercianţi? De vânzători şi de paznici. Producem ceva?!

Foarte rău.

De ce spuneţi asta?

Pentru că era fabrică, era loc de muncă. 

De ce spuneţi că va fi bine că se ridică acum mall-ul aici?

Păi e bine pentru populaţie. Îs mai multe magazine. Pentru unii e mai aproproape faţă de ălalalt”.

Centrul comercial gigant va fi cel de-al treilea în Timişoara. Unul există deja şi este un punct de atracţie pentru timişoreni. La cel de-al doilea se munceşte de zor, în Calea Şagului. Investiţia, de 80 de milioane de euro, se face pe terenul unei alte fabrici cu tradiţie în Timişoara – Dermatina, care producea cânva mase plastice. Ambele mall-urti aflate acum în construcţie se vor deschide anul viitor. Şi, cu toate că există o concurenţă acerbă, investitorii nu se tem că mall-ul cu numărul  3 nu va avea succes. 

„Am știut potențialul Timișoarei, este un oraș foarte dinamic. Domeniul retail se extinde, iar centrele comerciale au mult succes aici și de aceea am vrut și noi să fim prezenți. Mai mult, locația noastră este centraă, cred că este cea mai bună locație din oraș. La final, să fie în centrul orașului ai acces în orice parte a orașului. De aceea am decis să investim aici”, explică Ali Urgun Ergen, managerul proiectului.

Investitorii promit însă un beneficiu enorm pentru Timişoara – crearea a 2.000 noi locuri de muncă. Iar autorităţile locale speră ca oraşul cu trei mall-uri să atragă cât mai mulţi turişti. 

„Timişoara este la ora actuală şi, desigur va fi când aceste noi obiective vor fi date în folosinţă, cel mai puternic centru comercial din această parte a Europei. Asta va face ca în timişoara să vină foartze multă lume pentru a beneficia de serviciile acestor unităţi”, povestește și Nicolae Robu, primarul Timișoarei.

Multe întreprinderi şi clădiri ale fostelor fabrici din Timişoara au fost puse la pământ pentru a face loc centrelor comerciale moderne. Privatizările cu dedicaţie şi interesul scăzut de a produce în favoarea comerţului, au făcut ca industria înfloritoare a Timişoara să fie uitată, bucată cu bucată. 

Reporter: Caterina Ledrer

Operator: Dan Șoșdean






Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri