”Dânşii consideră că îi pământ arabil. După cum vedeţi, oile pasc pe păşune şi pe pământul lor arabil, păşune care e de 150 de ani a satului”.
Nemulţumiţi că nu sunt luaţi în seamă de autorităţi, crescătorii de animale au vrut să aducă mai multe sute de oi în centrul comunei. Deşi în primă fază le-a autorizat protestul, reprezentanții Primăriei s-au răzgândit, aşa că oamenii au adus câteva animele în remorci:
”Vrem să ducem oile aicea în faţa Primăriei dar nu ne lasă! Că zice că ne amendează şi una şi alta. Şi acuma pă când să venim cu oile aicea să le ducem, primarul e plecat din Macea. O plecat în Franţa!”,
”Ne-o vândut tăte păşunile şi acuma vrea să le şi are! No şi noi nu mai avem păşune la animale!”
În discuţie sunt 300 de hectare de păşune pentru care fermierii au făcut demersuri să le concesioneze încă din 2007. Nu au primit nici un răspuns în acest sens, însă au aflat mai apoi că terenul pe care îl folosesc a fost vândut unor investitori străini. Aceștia încasează deja, pentru el, subvenţii de la stat:
”Mi-o impus să dau 300... am şi dat 310 lei pe hectar şi subvenţia or luat-o dumnealor! Care eu de drept ca arendator, că am contract şi tot, aveam dreptul la subvenţie, nu dumnealor!”
”Toţi care suntem aicea pur şi simplu dispărem toţi! Deci nu avem unde să mergem, sunt oameni de 50 - 60 de ani care au crescut cu oi şi ţin oi de atâta timp şi... ce le oferă Primăria, le dă servici? Nu cred!”, spune Petru Borlea, reprezentantul crescătorilor de oi din Macea.
Din Franţa, primarul comunei Macea, încearcă să calmeze spiritele şi spune că va lua măsuri în ceea ce priveşte schimbarea destinaţiei păşunii. Explicaţiile sale nu sunt clare în ceea ce priveşte modul în care fermierii nu au reuşit să intre în proprietatea terenurilor pe care le folosesc, deşi legea le dădea prioritate la cumpărare.
”La legea 18, nefiind teren suficient, s-au redus 7% la fiecare cetățean care era în drept să primească teren. Legea 10 din 2000 ne-a obligat să dăm peste 10 hectare. Noi am avut proprietarii fostului castel de la Macea, care avea moștenitori și cu acte doveditoare au venit și s-a retrocedat castelul și aveau dreptul și la alte terenuri”, ne-a transmis prin telefon Ioan Mercea, primarul comuna Macea.
Problema este că primarul nu-și explică de unde are acel proprietar acte de intabulare pentru a transforma terenul în arabil, deoarece primăria nu a emis astfel de documente. Edilul a transmis că va ajunge în instanță cu proprietarul.
Între timp, crescătorii de oi din Macea vor să continue cu orice preţ protestele până când li se va face dreptate. Ei promit ca în câteva zile să aducă turmele în faţa Primăriei, indiferent dacă autorităţile îşi vor da sau nu acordul.
Puţini producători la Festivalul Părădăicilor de la Macea, din judeţul Arad
Reporter: Dan Codre
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche