Becurile din această parte a parcului pot să fie pornite printr-o simplă atingere a acestui smartphone. Scopul acestui sistem este de a reduce consumul energiei electrice cu aproximativ 35%.
Cum funcționează sistemul? ”Acum vom opri becurile. E sistem electronic, pot fi oprite. Durează până primeşte informaţia de pe internet".
„Avantajul este acela că poate fi modificată intensitatea şi numărul corpurilor și luminat. În momentul de faţă, în următoarele trei luni va fi o monitorizare în care se scriu zilnic consumurile pentru a vedea cu cât scad", ne informează Adrian Bere, directorul Direcției de Mediu din cadrul Primăriei Timișoara.
Pentru început, sistemul a fost montat doar pe 30% din stâlpii de iluminat existenți în parc. Pe viitor, sistemul ar putea fi dotat şi cu senzori de poluare sau de mişcare.
„Mi se pare o idee foarte bună. Dacă se doreşte eficientizarea consumului de energie e perfect. Din partea mea, sunt pro”. - Crezi că s-ar putea extinde şi în alte zone? ”Chiar ar fi frumos dacă s-ar putea. Cu cât mai mult, cu atât mai bine", „Da, dacă ar face economii şi din astea, da", - Şi în alte parcuri, crezi că ar fi o idee bună? ”Da, cred că da", spun timișorenii.
Sistemul implementat de firma olandeză este bazat pe tehnologie wireless de radiocomunicație. Suma platită va fi amortizată într-un an și jumătate, spun autorităţile.
reporter: Miodrag Hojda operator: George Ștefăniță editor web: Călin Țenche