De un an şi jumătate, clădirea în care funcţionează Liceul „Nikolaus Lenau" este în reparaţii capitale. Se lucrează atât în interior, cât şi în exterior. Firma care efectua lucrările a intrat în insolvență, iar de la sfârșitul anului trecut şantierul stagnează. În aceste condiţii, reprezentanţii unităţii de învăţământ au fost nevoiţi să găsească soluţii.
”Am convenit ca în primă etapă să fie abordată și partea mai critică dar și partea care cuprinde un număr redus de clase, din acest motiv elevii claselor V-VIII vor studia în hala RATT”, afirmă Elena Wolf, directorul Liceului Teoretic „Nikolaus Lenau" Timișoara.
Asta înseamnă că, din septembrie, elevii de gimnaziu vor învăţa într-o hală ce funcţiona pe post de garaj şi atelier auto, ce aparține de Regia Autonomă de Transport Timișoara şi în fostul centru de bilete al instituţiei, unde se vor amenaja săli de clasă, dar și cabinete pentru profesori. Problema este că şi aceste spaţii sunt în şantier. Lucrările ar trebui finalizate până la începutul lunii septembrie, însă şansele ca termenul să fie respectat sunt însă mici. O recunosc chiar constructorii.
”S-au întârziat din cauza inspectorului de la Inspecția în Construcții și a trebuit să consolidăm niște ziduri”, - Cu cât timp v-a amânat lucrarea? ”Cam cu 12 zile. O să întârziem puțin termenul”, anunță Dumitru Bilţ, șef de șantier.
Pe unele coridoare abia a fost turnat primul strat de beton, în unele spaţii nu a fost montat tavanul, pereţii nu sunt finisaţi, iar în băi, gresia şi faianţa abia a început să fie montată.
Reprezentanții municipalității sunt însă mult mai optimiști.
”Sunt convins că nu vor depăși acest termen. Au fost într-adevar niște discuții legate de rezistența clădirii, iar remedierile au fost realizate și în toate discuțiile pe care le avem acest termen este realizabil. Termenul de execuție al lucrării până la nivel de finisaje este de 1 septembrie, iar pentru curte este de 10 septembrie”, spune Dan Diaconu, viceprimarul Timișoarei.
În cele două clădiri vor veni la cursuri cei 400 de elevi ai claselor V-VIII, care vor avea în schimb avantajul a avea program de dimineață.
Chiar și elevii de liceu riscă să înceapă noul an școlar în mijlocul șantierului, dacă vor fi reluate lucrările la fațada clădirii. Aici nu se mai lucrează din iarna anului trecut, deși termenul de finalizare al construcției era luna a 11-a 2013.
Firma de construcții care a câștigat licitația a intrat insolvență, motiv pentru care lucrarea a fost finalizată în proporție de 40%. ”Nedumerirea noastră este cum va fi rezolvată problema geamurilor. Este cert că ne va prinde noul an școlar cu folie în geam, sperăm doar ca geamurile să fie înlocuite până începe iarna”, spune Elena Wolf.
După ce au montat geamurile, au repus o parte din geamuri și au fost montate foliile.
Pentru acest proiect, a fost primită suma de 700 000 de euro, de la Banca de Credit pentru Reconstrucție și Dezvoltare a Germaniei, în cadrul programul de reabilitare a clădirilor istorice din Timișoara. Lucrările vor fi, însă, reluate abia după ce se va organiza o nouă licitație, și se va desemna o nouă firmă de construcții. Reprezentanţii unităţii de învăţământ speră ca lucrările să fie reluate în luna octombrie a acestui an.
Reporter: Raluca Popa
Operator: Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche