Nu este elev de clasa a IV-a de la Liceul Grigore Moisil din Timișoara care să înceapă cursurile mai repede de prânz. Carla, spre exemplu, spune că de când vine la școală după-amiaza îi e mult mai greu cu temele.
„Nu prea îmi place pentru că cea mai mare parte din timp ți-o petreci cu temele și apoi, acum că vine iarna se înserează repede”, spune Carla, elevă.
Părinții se plâng că e mult mai greu să îi aducă la școală pe cei mici și că programul de după-masă i-a dat peste cap pe copii:
„Dacă vă uitați la acești copii de clasa a IV-a toți sunt palizi, sunt obosiți, toți au programul dat peste cap. Mereu ne cheamă de la școală ba că vomită, ba că le e rău, ba că sunt obosiți”.
„Uite, ea este după-masa în clasa a patra și este foarte greu”.
„Noi dormeam la prânz și suntem foarte obosiți la școală”.
„Aproape 2 milioane de lei a investit Primăria Timișoara în reabilitarea celor opt săli de clasă din noul corp de clădire. Chiar și așa, nicio clasă de a patra nu are ore de dimineață aici” - Vlad Ungar, reporter Digi24 Timișoara.
Asta pentru că la începutul anului școlar au fost aprobate 4 clase pregătitoare, dar, ulterior, numărul acestora a fost suplimentat la șapte. Cum cei din clasa 0 nu puteau face cursuri după prânz, au fost scrificați elevii de clasa patra.
„Nu veniți dumneavoastră să-mi cereți socoteală, să vină să mă lege că nu-i conform legii, să vină să mă bage la zdup, să mă liniștesc și eu”, spunea, filmată cu camera ascunsă, directoarea liceului.
În Legea Educației este specificat clar că la ciclul primar, orele se fac, de regulă, dimineața. Problema apare din cauza numărului insuficient de săli de clasă.
„Pericolul însă apare când acești copilași cresc și ajung în clasa a III-a și a IV-a când suntem nevoiți în foarte multe cazuri să îi aducem pe ei după-amiaza pentru e reuși să îi cuprindem în [...] spațiile pe care le avem la dispoziție”, admite Aura Danielescu, inspector școlar general ISJ Timiș.
Lucru recunoscut și de directorul liceului la 24 de ore după ce a a aflat că a fost filmat cu camera ascunsă.
„Aceasta e situația, aici, la Liceul Teoretic Grigore Moisil, cu spațiul de școlarizare. Nu avem spațiu”, recunoaște Cerasela Bociu, directorul Liceului Teoretic „Grigore Moisil” Timișoara.
Anul acesta, elevii de la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” Timișoara au avut cea mai mare rată de promovare la examenul de bacalaureat din județul Timiș - peste 90%.
Reporter: Vlad Ungar
Operatori: Adrian Ionescu, George Ștefăniță