Timp de două săptămâni, liceele cu profil tehnic din Timișoara se pot înscrie într-un proiect prin care vor avea contact direct cu companiile din domeniile automotive, mecanică, textile sau prelucrare. Experiența unităţilor de învăţământ, care au participat anul trecut la acest program, arată avantajele de care se pot bucura elevii, dacă sunt luați în vizorul firmelor de profil.
”Sunt utile nu doar pentru că promovează o instituție sau o formă de școlarizare pe care acum se bate moneda după atâtea bulversări, ci pentru necesitățile de formare profesională. Este vorba de a conlucra tocmai spre scopul acestor manifestări care este tocmai inserția pe piața muncii”, spune Ionuţ Retca, directorul Colegiului Tehnic "Emanuil Ungureanu" Timișoara.
”În primul rând practică, pentru că acest lucru este stipulat în lege și este de datoria fiecărei companii care se implică în acest proiect să asigure practică pentru elevi. De bifat va fi foarte importantă partea de echipamente, cum se implică compania de echiparea școlii, cum se ocupă compania în a atrage fonduri împreună cu școala pentru diverse proiecte”, afirmă Andreea Bratu, reprezentat de firmă în domeniul automotive.
Liceele înscrise vor fi evaluate de o comisie din afara unității de învățământ.
”Ne intereseaza atractivitatea școlii, relevanța ofertei, punem mare accent pe inovare și viziune și dorim ca oferta școlii și activitatea lor să contribuie la obiectivele regionale”, precizează Ildiko Pataki, prim-vicepreședinte CRIO-VEST.
Evaluarea va dura câteva luni și constă, printre altele, în întâlniri cu elevii și profesorii, dar și gradul de implicare pe care îl au unitățile de învățământ în diverse proiecte va fi monitorizat. Inițiativa aparţine Consorțiului Regional pentru Învățământ și Ocupare Vest şi urmărește, în principal, ca, după absolvire, elevii să aibă șanse cât mai mari la angajare.
reporter: Raluca Popa
operator: Dan Șoșdean
editor web: Călin Țenche