Minerva Patriciu, directorul adjunct Colegiul Naţional ”C.D. Loga” Timişoara, ne prezintă situația: ”După cum vedeti picură și se infiltrează în două săli de clasă, tot plafonul este infiltrat cu apă, deci există pericolul să se prăbușească”.
Cei aproape 1.000 de elevi de la ”Loga” învaţă printre picături, la propriu. Acoperișul este stricat, aşa că, la fiecare ploaie, apa se infiltrează şi ajunge până în sălile de clasă. În calea ei, apa distruge pereţii, dar şi mobilierul. ”Picură într-una, am pus o tăviță să nu se infiltreze și pe dulap”, ”Nu mi se pare normal să fie așa într-un liceu de top”, ”Nu numai la noi în clasă e, în tot liceul e așa, la un moment dat, a picat o bucată de tencuială la parter”.
Stricăciunile din interior par minore dacă priveşti cum arată faţada sau burlanele clădirii. Nu au fost reparate de zeci de ani.
Autorităţile ştiu situaţia, dar nu au bani să intervină. Sunt la mâna statului german care, de aproape un an, promite că va imprumuta Primăria Timișoara cu 250.000 de euro. Pentru a face reparaţiile, alţi 30.000 de lei ar trebui alocaţi din bugetul local. ”Ploaia nu așteaptă însă banii de la nemți, dar din câte am eu informații, sunt pe drum”, ne-a precizat Traian Stoia, Viceprimarul Timişoarei.
Pe lângă lucrările de refacere a acoperişului, a podului şi a subsolului, la Colegiul Naţional ”C.D. Loga” Timişoara şi scările sunt un pericol pentru elevi. Aşa se face că prima unitate de învăţământ din judeţ la Bacalaureat, dar şi la admiterea în liceu este pe lista neagră a şcolilor fără autorizaţie de funcţionare.
reporter: Sorina Covlea
operator: Viorel Jiva/Dan Şoşdean
editor web: Călin Țenche