Pentru prima oară în cei 13 ani de existență ai ”Paradei Clătitelor”, organizatorii nu și-au propus anul acesta să bată nici un record. Cu toate acestea, în două zile de festival s-au produs peste 20.000 de clătite.
Zoltan Lovasz, organizator, ne explică: ”Toată lumea se întreabă cum știm numărul clătitelor. Nu le numărăm. Dar avem o anumită cantitate de făină și pentru o clătită știm foarte bine că avem nevoie de 20 – 25 de grame de făină. Dintr-un kilogram de făină facem aproximativ 40 – 45 de clătite și, uite, ne dă rezultatul de peste 20.000 la cantitatea de făină pe care o avem la dispoziție”.
Cu sau fără răvaș, o clătită la festival a costat în jurul a 2 lei, dar au fost și excepții: dornici să îți etaleze umpluturile care mai de care mai sofisticate, participanții nu s-au sfiit să-și împartă produsele ... pe gratis.
”Ceea ce punem în ele, cu ce le umplem, nouă ne place să spunem că este dulceață regală. Pentru că sunt fructele culese de pe marea proprietate a Regelui Mihai”, afirmă primarul din Săvârșin, Ioan Vodicean.
”Cum e clătita? E minunată! Este pentru prima dată când vin la această frumoastă organizare și am venit să ne bucurăm de clătite și de alte bunătăți care mai sunt aici”, ne mărturisește un participant la ”Parada Clătitelor”. Clienții sunt întrebați: ”Cum preferați clătitele? Cu ce să fie umpute? Cu vișine, cu cireșe...”
Odată cu ediția de anul acesta, Parada Clătitelor de la Moneasa a depășit oficial anii în care s-a aflat și ea în criză. Comparativ cu anul trecut, numărul standurilor cu clătite s-a dublat, ajungând la 16.
Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs
Editor web: Călin Țenche