Omer Said Burgazlî este un jurnalist din Turcia care a venit la Timişoara în 20 august pentru a realiza un reportaj despre vestigiile turceşti descoperite în centrul Timişoarei. Căsătorit cu o româncă, acesta e stabilit de doi ani în România şi scrie pentru o agenţie de ştiri din Turcia - Cihan News Agency.
„E interesant pentru poporul turc istoria acestuia şi ei vor să ştie pe unde a fost Imperiul Otoman în afara Turciei, iar aici sunt semne că poporul turc şi asta este interesant", spune Omer Said Burgazlî.
Nu este singurul pentru care proiectul de reabilitare a centrului istoric al Timişoarei a trezit interes. Aline Fontaine este o jurnalistă din Franţa care se documentează în aceste zile pentru un material despre folosirea fondurilor europene. Ea scrie pentru site-ul www.mzeurope.com şi pentru televiziunea publică din Franţa.
„Mi-am dat seama că foarte multe localuri sunt închise. M-am întrebat care este motivul şi apoi am realizat că este un proiect european. După ce am analizat cele două aspecte m-am gândit cum poate acest proiect european care ocupă tot centrul oraşului să sprijine şi localurile, şi viaţa din această zonă", spune Aline Fontaine.
Amploarea proiectului oferă un grad ridicat de notorietate oraşului, spun reprezentanţii autorităţilor locale. În rândul locuitorilor şi al comercianţilor din zonă, în schimb, şantierele din centru oraşului stârnesc nemulţumiri. „Tot ce facem noi, sigur, implică şi o anumită nemulţumire pentru unii cetăţeni care sunt afectaţi de ceea ce facem, dar ne preocupă în primul rând să facem lucruri bune pentru Timişoara", spune Nicolae Robu, primarul Timişoarei.
Valoarea proiectului este de peste 50 de milioane de lei. În urma reabilitării, patru pieţe din Timişoara vor avea o nouă înfăţişare, iar zece străzi vor deveni pietonale.
Reporter: Miodrag Hojda Operator: Adrian Hrişcu Editor web: Călin Țenche