Aflăm că "două dintre ele sunt din perioada turcească, aceasta și aceasta, deoarece se poate vedea scrisul cu caractere arabe". Nu sunt comori în adevăratul sens al cuvântului, însă monedele, ceramica şi bucățile de sticlă găsite de arheologi spun multe despre cine a locuit în zona pe care noi o cunoaştem astăzi ca fiind Piaţa Libertăţii. Se pare că, în vremea paşalâcului turcesc, existau în zona Cetate două categorii sociale bine conturate.
”Se vede clar o clasă socială superioară, o clasă de oameni mai înstăriți, care și-au permis să utilizeze material ceramic de lux, chiar ceramică din import, din Asia, din China, dar și oameni de rând, care foloseau ceramică de uz casnic, de uz comun, în general”, afirmă arheologul Dorel Micle de la Universitatea de Vest din Timişoara.
Ceramica fină de import şi pipele din care oamenii avuţi fumau opiu, pentru că tutunul era interzis în perioada aceea, toate sunt atent lucrate şi conservate. Acestea vor fi disponibile publicului, după ce vor fi gata documentările. Specialiştii nu se aşteptau să găsească un număr atât de mare de materiale.
Bucăți de ceramică, oase de animale, sticlă și nu numai. Acestea sunt câteva din materialele pe care arheologii, dar și studenții din cadrul Universității de Vest din Timișoara le-au găsit în Piața Libertății. Vorbim de aproximativ jumătate de tonă.
Activitatea celor de la Universitatea de Vest este sprijinită de o asociaţie care se ocupă de cercetare şi oferă spaţiu pentru uscarea vestigiilor.
”Participanți la săpăturile din Piața Libertății, care datorită vremii nefavorabile sunt în spațiile noastre și prelucrează materialele găsite, cioburile, informația care o au. Am înțeles de la ei că se gândesc foarte serios să facă o expoziție în cadrul Universității de Vest cu vestigiile găsite în Piața Libertății”, ne explică Lorena Vlad, preşedintele Asociaţiei ArheoVest.