Săpăturile arheologilor în zona Ardeu, din comuna hunedoreană Balşa, au început în urmă cu 15 ani. Specialiştii au descoperit abia acum elemente importante despre acest obiectiv.
"Am reuşit să identificăm drumul dacic, care urca sus aici pe cetăţuie, de pe partea estică. El era făcut din piatră şi avea rolul de aprovizionarea cetăţii şi era ca o cale de acces pentru care trase de boi”, spune Adrian Căstălean, student la arheologie.
”Aici vorbim de fortificaţie, pentru că aşezarea civilă, aşezarea unde locuia grosul comunităţii, se află la sud de fortificaţie. Aici stătea şeful cu elita lui, iar acolo populaţia civilă”, afirmă Cristian Roman, arheolog.
Arheologii estimează că în fortificaţie au trăit 30 de persoane.
”Arheologii au descoperit aici urme ale ultimei bătălii între daci şi romani, din anul 106. Cel mai probabil, armata romană era pe dealul din stânga mea, iar dacii de la Ardeu au fost cuceriţi. După cinci sau șapte decenii, această zonă a fost transformată într-un punct de observaţie al romanilor”, susține Andrada Velciov, corespondent Digi24 Timişoara.
În această vară, arheologii au fost ajutaţi de studenţi din Viena, Cluj şi Timişoara, dar şi de voluntari. Unul dintre ei este Victor, elev în clasa a XII-a. El şi-a petrecut lunile de vacanţă în şantierul archeologic.
”Cât eşti de mândru când descoperi că din munca ta a ieşit la iveală o piatră? Destul de mândru. şi mai mândru când le vezi undeva expuse într-o vitrină, la un muzeu”, precizează Victor Hegheduş, voluntar.
Specialiştii le-au povestit turiştilor care au vizitat cetatea despre faptul că dacii obişnuiau să bea bere pe care o făceau singuri din cereale, dar şi despre modul în care bărbaţii îşi răsfăţau soţiile: ”La Sarmisegetuza Regia ei beau vin, avea şi sangria, un fel de vin cu nişte condimente şi mai făceau şi un mic rachiu, dar de bere, n-a zis nimeni nimic, niciodată. Poate cei de acolo nu beau bere… și n-o să vă spună totul într-un singur an”.
”Era un meşter cu gusturi alese, avea o soţie care aprecia parfurmurile vremii, astfel că soţul ei i-a adus, probabil de la un târg îndepărtat, parfumuri romane”, spune Iosif Ferencz, arheolog.
”Dacii aveau ce vedea de aici, aveau ce apăra, e un ţinut foarte frumos, însă păcat că nu am avut noroc în lupta cu romanii”,
”Pietrele astea sunt arheolgice şi îmi plac foarte mult aceste pietre”, spun turiștii.
Reprezentaţii Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva estimează că, în anii ce vor veni, obiectele şi armamentul descoperite la Ardeu vor putea fi prezentate într-o expoziţie deschisă publicului.
Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariş
Editor web: Călin Țenche