La aproximativ 50 de kilometri distanță de Timișoara se află Iohanisfeld, o localitate fondată acum mai bine de 200 de ani.
"Numele provine de la întemeietorul localităţii, un baron care a întemeiat localitatea începând cu anul 1805, venind aici din alte zone. Avea pământuri atât în Serbia, cât şi în România", explică Susana Marin, învăţătoare la Şcoala Generală din Iohannisfeld .
Acum că satul lor are nume cu aer prezidențial, localnicii speră să apară și schimbări. În bine. Cu atât mai mult cu cât, la scrutinul de duminică, 80% din voturile lor s-au îndreptat spre Klaus Iohannis.
Gavrilă Tiuș, consilier local: "Procentul la Iohanisfeld, 80% pentru Iohannis. Satul a fost nemțesc și legătura este că acum fiind la putere, președintele nostru care este tot neamț, sperăm să fie mai bine și pentru satul nostru. Și atunci oamenii și-au pus toate speranțele".
Un avantaj pe care cei 1.000 de şvabi care locuiau aici la începutul secolului al XIX-lea nu l-au mai aşteptat. Au emigrat în Germania, înaintea instaurării regimului comunist. În sat au mai rămas doar 4 etnici germani. Printre ei, Anton Schaemine. La 81 de ani, îşi aminteşte cu drag de aerul pe care îl avea localitatea în anii 1900.
"Peste 1000 de nemți au fost aici și numai nemți, au fost gospodari au fost harnici. Nu se descoperise furtul, nu se descoperise scandalul. Astea nu erau pentru că fiecare a fost harnic și econom și cultivat pot să spun", spune Anton Schaemine, un localnic.
De-a lungul timpului, micuța localitate din judeţul Timiş a purtat şi denumiri româneşti. După unirea Banatului cu România, numele a fost schimbat în Ioneşti, apoi în Ionel, pentru ca, din anul 2008, localitatea să revină la denumirea iniţială - Iohanisfeld.
Reporter: Corina Sfia
Operator: Adrian Hrișcu
Editor Web: Răzvan Bulacu