29 de secţii eşantion vor funcţiona în judeţul Timiş. Preşedinţii acestora vor transmite periodic Biroului Electoral Judeţean informaţii privind numărul de alegători. Instructajul a început cu o şedinţă de instruire din partea reprezentanţilor Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. Aceştia le-au explicat celor 29 de preşedinţi de secţii eşantion, care au primit câte un telefon mobil, cum să procedeze pentru a transmite datele în ziua alegerilor.
Instructajul STS s-a încheiat, dar mulţi dintre preşedinţii secţiilor de vot n-au lăsat din mână telefonul. Este vorba de cel personal, smartphone, care i-a ajutat să rămână la curent cu ultimele noutăţi postate pe reţelele de socializare.
Pentru alţii, indicaţiile date de la tribună au fost fie prea puţin interesante, fie extreme de solicitante. Pentru că au cedat oboselii şi, cu capul sprijinit în palme, au început să moţăie. „Aveţi obligaţia, şi el dreptul să vină şi să voteze, şi dumneavostră să-l treceţi pe lista suplimentară, fără a suna niciunde pentru confirmare“, li s-a spus.
N-au lipsit nici momentele de lipsă totală de interes faţă de indicaţiile venite de la prezidiu, care au determinat o persoană din sală să se rujeze şi să-şi aranjeze părul, sub zâmbetele colegilor. În acelaşi timp, unii preşedinţi de secţii de vot conştiincioşi au luat note despre ce-i aşteaptă în 25 mai, ziua alegerilor europarlamentare.
După două ore de instructaj, unii dintre preşedinţi n-au înţeles „în mare parte“ ce s-a discutat în sală: - Componenţa Biroului Electoral. Câţi membri sunt, cine sunt?, ”La Biroul Electoral? Am înţeles că sunt mai mulţi, dar n-am înţeles în mare parte care sunt“.
Alţii, care nu sunt la primele alegeri în calitate de preşedinţi ai secţiilor de votare, ştiu în ce constă organizarea fără probleme a alegerilor. Reprezentanţii autorităţilor spun că mai este suficient timp pentru preşedinţii de secţii de vot ca să se pregătească pentru ziua alegerilor, dar condamnă comportamentul lor din sala de instructaj.
„Instrucţiunile şi tot ce avem de spus o să se dea în sacii cu broşuri şi o să trebuiască să pună mâna şi să mai se uite pe instrucţiunile respective. Facebook-ul şi jocul în sală sunt tipice unor oameni care sunt neatenţi pe zona respectivă“, spune Cristian Costa, consilier la Autoritatea Electorală.
„Nefiind la primele alegeri, multe dintre informaţii sunt aceleaşi. Şi la un moment dat, ceea ce se repetă nu mai captează atenţia“, afirmă Codruţa Botez, şef Serviciu Judiciar la Instituţia Prefectului Timiş.
În judeţul Timiş sunt 596 de secţii de vot pentru alegerile europarlamentare, dintre care 212 sunt în Timişoara.
reporter: Miodrag Hojda
operator: Tiberiu Alasu
editor web: Călin Țenche