Primul care a trecut pragul incubatorului de afaceri este Andrei Avram. A absolvit Universitatea Politehnica în urmă cu doi ani, si aproape imediat a intrat în lumea afacerilor. Acum are propria sa firmă, înființată special ca să obțină loc în Incuboxx. Crează aplicaţii pentru smartphone pe care le vinde în străinătate.
”Am ales Incuboxx pentru că oferă cel mai bun raport preţ - calitate din Timişoara în acest moment. Chiar am înfiinţat această firmă special pentru a intra în Incuboxx”, spune Andrei Avram, manager firmă în incubare.
Andrei este hotărât să-și dezvolte businessul în Incuboxx: ”Peste un an mă văd tot în această clădire, dar sper că atunci o să am două spaţii de birouri şi doar unul”.
De la echipamente de birou şi până la sală de mese, tinerii care ocupă spaţiile din Incuboxx au parte de toate serviciile. Incuboxx oferă servicii şi pentru tinerii care au deja o afacere, dar vor să o consolideze. Pentru ei, chiria este 5 euro pe metrul pătrat. În plus, beneficiază și de consultanță de specialitate
”Raportul preţ - calitate este foarte bun. Şi mai are un mare avantaj. Avantajul că sunt în proporţie de 90 % sunt firme de IT. Iar pentru o firmă în consolidare este foarte important să ţii contactul şi cu firme mai mici cu care într-un final poate poţi şi colabora”, spune Dan Fanu, manager firmă în consolidare.
Incubatorul de afaceri oferă, la etajele I şi II, 24 de birouri pentru firmele în curs de consolidare. La etajele superioare sunt 30 de spaţii pentru începătorii în afaceri. În acest moment, gradul de ocupare al incubatorului este de 20%.
”Au gratuitate la training-uri, conferinţe şi semnarii pe domeniul IT ce le vom oragniza noi în Incuboxx. Firmele în incubare au, la etajul 3 şi 4, copiator, scanner, calculator şi le pot folosi gratuit”, ne-a declarat Robert Kristof, administratorul Incuboxx.
În prezent, Incuboxx are o administraţie temporară. Autorităților locale au demarat acum cea de-a doua licitație pentru desemnarea unei firme care se va ocupa de intretinerea spațiului. Contractul se va semna pe 5 ani şi este în valoare de 1,7 milioane de lei.
”Este în derulare, vom vedea cum se va finaliza. Dar, în orice caz, rezultatele obţinute de această echipă de administrare stabilită prin convenţii civile sunt foarte bune încât nu mai avem nelinişti acum. Noi ne dorim să semnăm un contract ferm, pe o perioadă mai lungă de timp”, precizează Nicolae Robu, primarul Timişoarei.
Incubatorul de afaceri a fost ridicat cu 4 milioane de euro pe un proiect european. Aici îşi pot începe sau consolida afacerea tineri care activează în domeniul IT, asistenţă tehnică, recuperare date, web-design, înregistrare domenii şi web hosting, securitate IT, virtualizare, depanare calculatoare, proiectare reţele de calculatoare şi crearea de programe informatice specializate. Până în iulie 2016, Incuboxx trebuie să fie ocupat în proporţie de 50%, altfel banii europeni - 4 milioane de euro - trebuie returnaţi.
Clădire de milioane, nefolosită. Primăria nu a desemnat un administrator care să gestioneze spațiile de birouri
Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche