”54. Cincizeci şi patru! 55. 54 aicea! La ce etaj mergeţi? La trei! Mergeţi! 55!” Veniţi de la depărtare cu trenul, mulţi fermieri s-au aşezat la coadă încă din zori şi nu au vrut să îşi cedeze locul, indiferent de numărul de pe bilet. ”S-au adunat din tot judeţul. Dacă era pe sucursale, la Gurahonţ, la Ineu, unde sunt sucursale APIA era mult mai simplu”, - Şi până acum cum a fost? ”Până acuma s-a depus la sucursalele din teritoriu”, ”Am venit şi vineri, şi acuma. Vineri nu au fost valabile hârtiile, că nu au dat la doctor să ştie, mi-o dat hârtie rea, am venit şi astăzi. Am stat vineri tot aşa, astăzi tot aşa!”, - Ce distanţă aţi parcurs ca să ajungeţi astăzi aici? ”Vreo 90 de kilometri”, - Şi câte animale aveţi? ”Avem vreo 5 vaci, iapă, porci”.
Coducerea APIA Arad spune că aglomeraţia se datorează noilor formulare pentru subvenţie, care anul acesta sunt mult mai complexe şi necesită mai mult timp pentru a fi completate. În plus, calculele ce privesc raportul între numărul de cereri şi numărul de funcţionari care le operează se pare că a fost un pic cam optimist!
”Aradul pentru că are în jur 4.700 de cereri, am considerat că putem face faţă cu șapte oameni pe șapte ateliere diferite să preluăm toate cererile în timp util”, a anunțat Liviu Bută, şef serviciu Măsuri Specifice, APIA Arad.
”Ce faceţi aici? Ce calculaţi? Nu calculăm nimic, motivăm ce avem, ce n-avem în efectivul oilor”, - E complicat? Ia timp? ”N-avem ce face!”
”Am avut cazuri când a trebuit să tăiem sau să dăm click de 800 de ori pe această cerere şi din acest motiv durata este destul de mare şi variază de la o cerere la alta”, spune Liviu Bută.
Data-limită pentru depunerea cererilor pentru subvenţiile pentru animale este 30 mai. Până în prezent, APIA Arad estimează că a reuşit să preia abia jumătate din totalul dosarelor aşteptate pentru a fi înregistrate.
reporter: Dan Codre
operator: Cristian Kovacs
editor web: Călin Țenche