Ruperile de nori, căderile de grindină și vântul puternic s-au resimțit în special în centrul, sudul și estul județului, cele mai multe gospodării afectate au fost în comuna Rapolt.
„O ploaie torențială de 20-30 de minute, cam așa, maxim, dar o dat tare cu piatră, foarte tare”, povestește un localnic.
„Păi o apărut peste noi, o venit de sus de la pădure, când am mai fost eu tânără, atunci o mai fost caz de-ăsta”, își aduce aminte o femeie din zonă.
Canalul de colectare din sat a fost curățat de localnici, pentru că apa nu se mai scurgea de pe șosea.
„[În curte aveți apă?] Am avut. Și în pivniță, de 80 de centimetri”, spune un alt localnic.
„Asta îi a noastră, grădina de legume, îi praf, nu mai putem recupera nimic, c-o venit nămol de pe deal și l-o adus tot aici”, adaugă un alt vecin.
40 de pompieri cu mai multe autospeciale și motopompe i-au ajutat pe oameni să scoată apa din gospodării.
„Cantitatea mare de căzute într-un timp relativ scurt a favorizat formarea torenților. Ajunși pe DN7 au angrenat pietre și crengi care au îngreunat circulația mai bine de o oră”, a precizat Anemona Doda, purtător de cuvânt al ISU Hunedoara.
Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică au preluat probe din 40 de fântâni din cinci localităţi hunedorene. Până la sosirea rezultatelor, pompierii vor asigura apa potabilă pentru oamenii ale căror fântâni au fost afectate de ploi.
Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariș