În prezent, Grădiniţa cu program prelungit numărul 1 din Arad are de 10 ori mai puţini îngrijitori decât optimul prevăzut de lege. Hotărâte să atragă atenţia asupra problemei lor, educatoarele au intrat în clase purtând banderole albe pe braţ. ”Când un copil doreşte să meargă la baie, în grupă sunt peste 25 de copii. Sau mă duc cu acel copil la baie şi las nesupravegheaţi 25 de copii sau acel copil merge singur şi se pot întâmpla accidente”, spune Mihaela Vârcuş, educatoare.
”La baie poate să alunece poate să dea cu capul de chiuvetă, de gresie, de faianţă şi aşa mai departe. Ne asumăm nişte riscuri enorme! Şi tocmai de aceea nu mai dorim să ne asumăm aceste riscuri!”, precizează Tatiana Ifju, directorul grădiniţei.
Inspectoratul Şcolar Judeţean susţine că a făcut toate demersurile necesare pentru deblocarea posturilor necesare. În aceeaşi situaţie cu grădiniţa unde se desfăşoară protestul se află aproape jumătate din instituţiile de învăţământ din judeţ, 75 din 153.
”În continuare, Primăria Municipiului Arad şi celelalte primării, în colaborare cu Direcţia de Finanţe a judeţului Arad trebuie să efectueze demersurile către Ministerul Finanţelor pentru a obţine alocarea suplimentării acestor fonduri referitoare la cheltuelile de personal”, explică Claudius Mladin, inspector școlar general la ISJ Arad.
Primăria Arad a înaintat documentele necesare Direcţiei Finanţelor Publice, care le-au transmis mai departe la Bucureşti la Ministerul Bugetului. Până acum, instituţia nu a primit niciun răspuns.”Aşteptăm cu nerăbdare pentru că, dacă nu vine schimbarea plafonului, în luna noiembrie profesorii nu pot să primească bani în judeţul Arad”, ne-a declarat Gheorghe Falcă, primarul Aradului.
Astfel de probleme cu plata personalului apar în special în unităţile de învăţământ care au angajaţi cu experienţă şi ale căror salarii consumă o mare parte din bugetul alocat. Deşi au acceptat mai mulţi copii în speranţa că vor obţine mai mulţi bani, directorii au constatat că nici aşa veniturile alocate de stat nu sunt suficiente. În mediul urban, bugetul alocat pentru un copil care merge la o grădiniţă cu program prelungit este de 3.000 de lei pe an în timp ce, la program normal, scade până aproape de jumătate.
Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs
Editor web: Călin Țenche