Lucrările au început în 2014, iar după vacanța de iarnă, unitatea a fost inaugurată. Aproximativ 4 milioane de lei s-au alocat din banii comunei pentru constuirea grădiniței, pentru că tot mai mulți orășeni vin în mediul rural, spun autoritățile locale.
„Aici se află grupa mică, coridorul unde se află, cum se vede sunt dulăpioarele, pentru fiecare copil în parte”, explică Mihail Petricaș, primarul comunei Parța.
Patru săli de grupă, trei grupuri sanitare, un birou pentru educatori, dar și dormitoare, bucătărie cu sală de mese, o sală de sport și magazine, care vor fi inaugurate în toamnă. În total, o construcție de 1.300 mp, pentru care primăria comunei Parța a alocat din buget aproximativ 4 milioane de lei. Comuna se află la 19 km distanță de Timișoara, iar tinerii care își construiesc locuințe în zonă reprezintă un motiv în plus pentru această investiție.
„În urmă cu doi ani, am stabilit împreună cu Consiliul Local să alocăm fondurile necesare pentru construirea unei grădinițe, ținând cont că a crescut numărul de copii”, povestește edilul-șef al comunei.
Mai exact, populația comunei a crescut de la 1.700 locuitori în 2004, la 2.300 conform ultimulului recensământ, iar 30% din populație e reprezentată de tineri. Dacă în prezent, la grădiniță sunt înscriși 61 de preșcolari, construcția are spațiu pentru 150 de copii.
„Noi avem deocamdată doar două grupe funcționale, atât am avut în normarea din partea Inspectoratului. Sperăm că pe viitor, datorită faptului că numărul copiilor a crescut și din ceea ce prognozăm va crește considerabil în următoarea perioadă, să reușim să ocupăm și celelalte săli de grupă”, precizează Daniel Drăgan – directorul Școlii Gimnaziale Parța.
„Majoritatea caută să își crească copilul într-un mediu cât mai liber, să poată să alerge, să se joace, iar condițiile de la noi la grădiniță sunt mai ceva ca la cele private”, spune un părinte.
„[Vine încântat la grădiniță?] Vine, nici nu mai vrea să plece acasă”, adaugă un altul.
Deocamdată, grădinița este gata în proporție de 40% , urmând ca, în toamnă, să fie inaugurate dormitoarele și cantina, după care, unitatea va funcţiona după un program prelungit. Şi chiar dacă grădiniţa nu este finalizată, copiii sunt încântaţi de săli și de jucării:
„E faină și are multe jucării”, spune un micuț.
„Îmi place bucătăria. [Bucătăria? Ce faci acolo?] Mai fac și eu de mâncare”, adaugă, încântat, un coleg.
Anul trecut, bugetul comunei Parța a fost de 7,50 milioane de lei, la care contribuie considerabil trei fabrici și trei ferme care funcționează acolo. Pentru a-i determina pe tineri să nu plece spre orașe, primăria a parcelat 20 hectare de teren, pe care le-a dat în concesiune tinerilor cu vârste de până la 35 de ani, ca să îşi construiască locuinţe.
Reporter: Raluca Popa
Operator: Dan Șoșdean