Cea mai mare expoziție de oi din vestul țării, din Lugoj, a pus în evidență ceea ce îi preocupă, în prezent, pe mulți crescători de oi. Pe lângă țurcanele românești, unii dintre ei s-au decis să își îmbunătățească turma cu material genetic străin. Berbeci din Serbia sau Austria au fost aduși pentru mioarele noastre. Aceasta, pentru buzunarele crescătorilor: mieii metiși cresc mai repede și sunt mai masivi.
Aflăm că ”se consumă foarte mult carne de oaie în Austria, în Germania, în Italia datorită acestei rase, pentru că nu miroase.” Cristian Crîsciu și-a adus doi berbeci Merinolandschaf, din Austria. Aceștia au fost împerecheați cu oi țurcane, iar în februarie ar trebui să se rezulte primii mielușei metişi. ”Se îngrașă cu 400-600 de grame pe zi, față de cei din rasa autohtonă, 150-250 de grame pe zi. La fătări, majoritatea, 90-95%, sunt gemelare”, ne precizează Cristian Crîsciu.
Și Iosif Kavai a cumpărat un berbec din Serbia, iar după șase ani de încrucișări, rezultatul se vede clar: oi care dau mai mult lapte și mai multă carne. ”Am văzut la altcineva și am vrut să văd, pentru că au o masă mult mai mare față de oaia noastră tradițională. Au produși foarte buni și este o rasă mixtă lapte-carne, care uneori ne avantajează”, ne-a spus el.
Și conducerea Asociației Crescătorilor de Animale Ovitim-Miorița crede că se pot obține rezultate mai bune, pe piața românească, prin producerea de hibrizi. Gheorghe Mihăescu, președintele asociației, ne-a precizat: ”Pentru un bun randament, sigur că va trebui să ajutăm hibridarea, să aducem reproducători de prăsilă, de înaltă valoare, din țările care au o tradiție mai veche. Am și încercat cu astfel de încrucișări și am avut rezultate foarte bune”.
Nu toți crescătorii sunt, însă, de acord. Pentru unii este o investiție prea mare, iar alții au la inimă rasa românească: ”E foarte bună și țurcana, dar pentru un profit mai mare, metisul, mă gândesc eu, la carne, e mai bun”, ”Noi ne menținem rasa noastră, nu suntem de acord”, ”Dacă le corcești, cu timpul dispare rasa”.
Un berbec Merinolandschaf din Austria în vârstă de șase luni costă până în 400 de euro, iar carnea de miel metis se vinde mai scump chiar și cu 20-30% decât cea de miel autohton.
Reporter: Ioana Sapianu
Operator: Cosmin Pîrlogea
Editor web: Călin Țenche