Până să fie reabilitată, Piața Unirii din Timișoara a devenit un imens șantier arheologic. Aici a fost dezgropată vechea fortificație otomană, inclusiv șanțul de apărare. Prin acest loc trecea un braț al râului Timișel, care deservea de altfel și ca șanț de apărare al fortificației otomane. Se poate observa cum malurile acestui șanț erau consolidate de niște piloni din lemn.
În urma altor săpături, arheologii au mai găsit și alte elemente de construcții, care oferă noi perspective asupra materialelor și tehnicii de construcție folosite în acea vreme.
Zidul de incintă, otoman, a funcționat de la jumătatea secolului al XVI-lea și până la începutul secolului al XVIII-lea. Aici avem o împletitură de nuiele, care ținea compactă umplutura acestui zid.
Specialiștii explică de ce este atât de importantă această descoperire pentru istorie. Ocazia este unică pentru a analiza exact cum și-au construit turcii fortificațiile militare, dar și pentru a afla cum a fost viața în interiorul cetății Timișoarei. ”Este prima dezvelire a cetății din perioada otomană, din punctul acesta de vedere este unică, dar pe viitor, preconizăm că se va mai dezveli și în alte puncte din oraș. În acest moment, suntem în faza de cercetare a zidului de lut, așa cum este descris în izvoarele istorice”, afirmă arheologul Alexandru Szentmiklosi.
Autoritățile văd cu ochi buni descoperirile și își doresc să pună în valoare cât mai mult din cele scoase la lumină de specialiști. ”Încă nu este definitivat planul de conservare, dar și pentru ce se descoperă în Piața Unirii, ca și pentru ce se descoperă în celelalte părți ale centrului nostru istoric, ale zonei Cetate, se vor căuta cele mai potrivite soluții”, precizează Nicolae Robu, primarul Timișoarei.
Potrivit hărților și documentelor vremii, arheologii se mai așteaptă să găsească o parte a fortificației în zona străzii Sergent Constantin Mușat. Apoi, după săpături, se va lua o decizie dacă și cum vor fi puse în valoare descoperirile.
reporter: Ioana Sapianu
operator: George Ștefăniță
editor web: Călin Țenche