875 de firme din Reşiţa au datorii la bugetul local. 250 de societăţi se află în insolvenţă sau faliment, aşa că recuperarea banilor este extrem de greoaie. Iar alte 625 de companii au restanţe la taxe şi impozite chiar şi de 5 ani.
”Firma care deţine complexul turistic din spatele meu are restanţe la bugetul local de 1,3 milioane de lei. Reprezentanţii companiei susţin însă că taxele datorate de ei au fost calculate greşit de primărie şi au contestat în instanţă impunerea de plată”, precizează Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timişoara.
Și în timp ce firmele din Reșița nu plătesc taxele şi impozitele, locuintorii se plâng de neajunsurile din oraş. Pe primul loc sunt drumurile:
”Sunt jalnice. În special pentru maşini. Ţi-e frică să mergi cu maşina că dai din groapă în groapă”,
”Un ştrand în Govândari, pentru că acolo e foarte multe lume şi până să mergi la ştrandul ăla sus, e departe”,
”Vrei să faci sport, nu prea ai pe unde să mergi că nu ai un parc, nu ai nimic”.
Până şi primarul oraşului spune că îşi doreşte să asfalteze mai multe drumuri, dar nu are bani. Un proiect ce prevede reabilitarea a peste 20 de străzi stă în sertar.
”Este vorba de câteva străzi, 3 la număr, din cele 24, pe unde vor trece atât reşiţenii cât şi turiştii înspre staţiunea Secu. Noi o să le reabilităm, iar dacă aveam bani mai mulţi la buget cu siguranţă nu reabilitam doar aceste 3 străzi”, ne-a declarat Mihai Stepănescu, primarul Reşiţei.
Autorităţile locale încearcă să recupereze sumele datorate de companii, dar procesul birocratic este anevoios.
”Procedurile, cel puţin procedura de executare silită, reprezintă o procedură complexă. Trebuie respectate anumite termene. Totul se face conform legii. Deci durează, se poate întinde pe o perioadă destul de mare. Este benefică pentru că avem situaţii în care am recuperat sume mari de bani”, afirmă Bianca Creţu, şeful Serviciului Impozite şi Taxe, Primăria Reşiţa.
Listele cu datornicii la buigetul Primăriei Reşiţa se actualizează trimestrial, în funcţie de restanţele rămase.
Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Dan Petcu
Editor web: Călin Țenche