Cei mai buni cârnați din Banat au fost premiați la Buziaș. Festivalul cârnaților, unul cu tradiție în vestul țării, a adunat peste 20 de concurenți care au sperat la premiul I. Și-au adus cele mai bune preparate în fața juriului format din măcelari, istorici și medici veterinari.
Cei mai gustoși cârnați din Banat s-au dovedit cei preparați chiar în Buziaș, orașul unde a avut loc concursul.
"Numărul cu noroc, numărul 13 cu 24 de puncte, echipa Primăriei Buziaș cu cârnați de porc și mistreț."
Modul de preparare, ingredientele și condimentele folosite au hotărât câștigătorii.
"Cele 4 condimente de bază sare, piper, usturoi și boia. Numărul 13 v-a purtat noroc? Întotdeauna. Da, e bine și lucrăm de mult, eu cel puțin am 43 de ani de când fac mezeluri de tor felul. Dacă ați trecut pe la masa noastră ați văzut ce ați mâncat acolo și mai nou, fac mult din vânat", spune Ioan Oltescu - câștigătorul locului I.
24 de participanți s-au înscris în cursa mezelurilor cu tradiție în Banat.
"Condimentele bineînnțeles, combianția de condimente să nu fie prea iute și să fie echilibrat. Sunt câteva foarte bune și le urăm succes."
Bucătari amatori sau pasionați de gătit au adus în fața publicului, dar și a juriului zeci de preparate. Sortimente de cârnați, mesteriti în gospodăriile din Banat, unii, după rețete vechi de sute de ani, au făcut misiunea juriului foarte grea.
"Cei mai buni cârnați sunt cei care îți plac care plac fiecăruia, dar fiindcă trebuie să fie și un criteriu ne mai folosim și de niște elemente de adiacente, respectiv, care sunt din vânat, care sunt făcuți din porc de casă, care sunt făcuți din porc vietnamez, care sunt făcuți din carne amestec. Adevărul e că, tot ce e pe masa aceea e foarte bun, noi am făcut o degustare preliminară după fiecare preparat va trebui să luăm câte o felie de măr ca să curățăm papilele gustative", explică dr. Aurel Albulescu - reprezentant juriu.
Sute de persoane au degustat bunătățile și fiecare a avut un favorit.
"N-am gustat chiar tot, dar sunt câțiva pe care am pus ochii e unul mic de acolo care e foarte bun și merge foarte bine cu castraveții murați care sunt pe masă. Secretul? Cred că cantitatea sare, ce se pune la cârnați, carne și cred căî contează și cum e amestecat de exemplu, tata face acasă și știu că amestecă mult."
"În opinia mea, ca și connesoir, pot să spun că întrunesc toate condițiile gustative în primul rând gustative și pe urmă cele de prezentare."
Facut la iniţiativa ziarului de limbă germană din Timişoara, Banater Zeitung, evenimentul a fost organizat clandestin în perioada comunistă şi a devenit public abia după 1989.