La degustare au avut acces, în primul rând, abonaţii ziarului care organizează concursul, dar şi reprezentanţi ai presei şi invitaţi de onoare.
„[De unde aţi venit?] De la Birda, asta e la sud de Timişoara, lângă Deta. [Cum vă plac cârnaţii?] Sunt minunaţi!”, spune un vizitator de origine germană.
În total în competiţie au fost înscrise 47 de sortimente, împărţite în două categorii: cârnaţi produşi de firme specializate în mezeluri şi cârnaţi făcuţi în casă, de măcelari amatori.
„Avem două jurii, fiecare juriu are trei componenţi, se dau note de la 1 la 5...”, explică, pe scurt, Andreea Oance – organizator.
Din juriu au făcut parte jurnalişti, invitaţiu dar şi participanţi direcţi în competiţie cum este familia Zauer din Lugoj. Cei doi soţi sunt veterani ai concursurilor de cârnaţi nemţeşti din Banat, unele dintre ele le-au şi câştigat.
„Ăăă ... cum să spun? Dacă face un mic premiu ok, şi dacă nu, iarăși este ok. Am fost aici! Am participat! Asta este pentru noi important!”, spune Ofelia Zauer, unul dintre participanții prezenți
„Sunt interesanţi, diferite gusturi, sigur, diferite mirodenii s-au folosit... însă ceea ce... eu aştept încă cel mai bun. Deci nu l-am găsit încă”, povestește și Andreas Reinholz – preot paroh Maria Radna, membru al juriului.
„Nu ştiu dacă iau neaparat un premiu, dar am adus un salam de mistreţ, unul de cerb, la fel şi cârnaţi de cerb, de mistreţ”, adaugă un alt participant.
Organizat iniţial doar în Timişoara, concursul cârnaţilor nemţeşti din Banat a fost dus şi în alte oraşe din regiune în ultimii ani, din dorinţa de a atrage noi competitori. Astfel, în 2012, competiţa s-a ţinut la Sânicolaul Mare, în 2013 la Lugoj şi în 2014 la Sântana, iar anul trecut, la Timişoara.
Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs