La cei șaizeci și doi de ani, domnul Petru Coandă vrea să fie sigur că nepoții săi duc mai departe tradiția familiei. Le-a făcut chiar el ciocanele și i-a învățat secretul bătăilor în sincron. ”Cu toaca ne-am născut în comună, deci de mici copii tot cu toaca am crescut. Toaca la noi în comună se ține din generație în generație”, spune el.
Marc și Raul îşi aduc aminte în detaliu cum au învăţat să bată toaca. ”Eu am învățat de la bunicul de la șase ani, tot așa am învățat și am prins mai repede”, precizează Marc Magdin.
”Am mers la verișorul meu în curte și m-a ajutat și el, și bunu să mă învețe”, - Și ciocanele? ”Tot el mi le-a făcut”, spune Raul Coandă.
Organizatorii au pregătit 33 de plăci din lemn pentru toacă, simbolizând vârsta la care a murit Mântuitorul. Ca să țină ritmul, cei mai tineri s-au folosit de portativ.
Festivalul de toacă a adus, şi de această dată, sute de oameni în comuna Giroc din județul Timiș. Iar pentru unul dintre ei, nici măcar drumul în cârje nu l-a împiedicat să participe la festival:
- Nu v-a fost greu să veniți? ”Nu, eu de ciocanele aste le am de 50 de ani, deci de mic copil bat toaca”.
”Da, e o tradiție și este un festival care s-a oprit la Giroc”,
”Nu am fost în fiecare an, dar ştiu că e de mult”.
Festivalul de bătut toaca din județul Timiș a ajuns anul acesta la cea de a opta ediție.
Banatul, în glas de toacă. Festival unic în vestul României
Reporter: Vlad Ungar
Operator: Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche