Anul trecut, în toamnă, zona Gătaia a fost din nou lovită de dezastru. Localitatea aparţinătoare, Şemlacu Mic, a fost şi ea inundată, iar zeci de case au fost afectate. Printre cei care au pierdut tot este şi Elena Buz. Aşa arată acum casa în care locuia, măturată de apele Moraviţei. A plecat numai cu hainele de pe ea şi de atunci locuieşte într-un container adus special pentru sinistraţi.
Doamna Elena nu se plânge. Cu toate că locuieşte în doar câţiva metri pătraţi, nu are apă sau baie, este fericită că nu stă sub cerul liber după ce a pierdut tot ce avea. ”Tot, tot, tot din casă. Tot. Nu mai am nimic, acolo e vai şi amar, pute”, spune Elena Buz, sinistrată. - Cum aţi plecat de acolo? ”Ne-or adus aici în containerele astea. Nu prea am vrut să vin dar unde era să stau?! În drum?!”
Inundaţiile de anul trecut, din estul județului Timiș, care au afectat 160 de gospodării, au pus la treabă autorităţile. Astfel, din octombrie și până acum, angajaţii Administraţiei Bazinale Banat au consolidat şi înălţat cu aproximativ un metru mai bine de un kilometru din dig, de pe ambele maluri ale râului Bârzava şi au decolmatat râurile Moraviţa şi Gorova. Totul pe cheltuiala proprie.
”În această zonă, de exemplu, nu exista dig. A fost construit abia anul trecut. Astfel, în ultimii zece ani, de fiecare dată când ploua mai puternic, toate aceste gospodării erau inundate”, ne-a precizat Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timişoara.
Acum localnicii nu mai au de ce să se teamă, promit autorităţile. Dar oamenii, păţiţi de atâtea ori, nu au prea mare încredere în vorbele lor:
”Se vede frumos. Om vedea când vine apa. Cârtiţele îşi fac de cap. Şi atunci, dacă vine apă şi stă mult, aşa o fost în 2005, s-o băgat apa şi odată o bufnit”,
”Bine că o făcut, că dezastru o fost. Dunăre o fost, nu apă. N-am văzut de când îs. Or mai fost aici inundaţii, dar aşa nu”,
”Bine că-s făcute. Dar mai trebuie făcut ca să meargă apa la vale, nu să meargă apa la deal. Cum îi aici la noi la Bârzava, Bârzava Mare care vine de la Reşiţa, aici când vine apa mare, vine până la căşile oamenilor”.
Pentru că de la Bucureşti nu au venit bani pentru consolidarea digurilor, Administraţia Bazinală de Apă Banat împreună cu Consiliul Județean Timiş au făcut singure lucrările. Au avut de achitat doar consumul de motorină – peste 21.000 de litri.
”Anul trecut, aici s-a acumulat o cantitate foarte mare de apă şi, practic, aici s-a intervenit controlat prin a se sparge partea carosabilă şi vechiul pod tocmai pentru a devia şi a feri Gătaia de acea cantitate mare de apă şi a o duce în Bârzava. Iată că, după un an, s-a reuşit refacerea acestui pod, plus canalul de colectare”, precizează Răzvan Cozavor, primarul oraşului Gătaia.
Supuse riscului de inundaţii mai rămân aproximativ 20 de grădini de lângă un dig de beton de 600 de metri, vechi de 30 de ani. Când creşte nivelul Bârzavei apa se infiltrează pe sub el şi le distruge oamenilor culturile. Dar și pentru această problemă s-a găsit o soluţie. Cu 1,2 milioane de lei se va înlocui betonul vechi cu planşe din PVC.
”Dacă refacem parapetul de beton nu rezolvăm problema de infiltraţii de la baza digului. Printr-o palplanşă de 5 metri înălţime se rezolvă şi această problemă. Practic, noi am ajuns la 3% în momentul actual. Deci de trei ori într-o sută de ani poate să apară o inundaţie”, precizează Ervin Luci, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Banat.
În urmă cu zece ani, Guvernul României, prin Ministerul Mediului, a întocmit un proiect de 15 milioane de euro pentru a consolida digurile de la Gătaia, judeţul Timiş, până la Bocşa, în Caraş-Severin. Banii nu au mai ajuns în vestul ţării, iar documentele zac şi acum într-un sertar.
”De-a lungul timpului au existat mai multe elemente care conduc, în acest moment, la o reproiectare a acelei idei datorită faptului că se doreşte trecerea la 1% grad de risc, adică odată la 100 de ani. Iar în momentul de faţă suntem în reproiectare cu acel proiect”, ne-a declarat Eugen Dogariu, prefectul judeţului Timiş.
În ultimul deceniu peste 700 de case din Gătaia şi satele din jur au fost inundate. Iar peste 60 au fost puse cu totul la pământ.
Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Viorel Jiva
Editor web: Călin Țenche