Este de ajuns să pronunţi numele lui Max Ausnit, iar gândul să te ducă spre uzine imense de oţel, din România interbelică. Astăzi, fiul industriaşului Ausnit continuă să recupereze bunurile familiei, estimate la 100 de milioane de dolari, confiscate de regimul comunist.
Iar banii îi investeşte tot în Banat. A construit o parcare pentru tiruri, la Lugoj, şi o casă memorială, în amintirea tatălui său. Şi este doar începutul. ”Aici am investit într-un parking de camioane și am clădit parkingul, și cu casa, și cu toate, probabil cu timpul, mergem mai departe pentru că avem mai mult pământ și avem alte idei pentru alte investiții, poate tot în același fel”, ne-a declarat Steven Ausnit, fiul industriașului Max Ausnit.
Iar pentru Steven Ausnit, investiţiile fac casă bună cu filantropia. 20 de case retrocedate de statul român au fost donate locuitorilor din Oțelu Roșu: ”Bineînțeles, terenul avea valoare, casele cum erau, nu aveau valoare. De ce să scot afară lumea care era săracă și nu avea unde să stea. Mai bine să stea ei acolo și să trăiască cum pot. N-am să fiu eu cel care îi scoate afară”.
Lupta pentru recuperarea bunurilor dusă de Steven Ausnit cu statul român continuă. Mai are de primit despăgubiri în valoare de peste 90 de milioane de dolari. ”Am căpătat înapoi casa de la București și și, prin fondul de proprietate, acțiuni pe care le-am avut în uzinele de la Reșița. Acum, încercăm să obținem pentru uzinele metalurgice Titan - Nădrag - Călan. Recuperăm, bineînțeles, nu tot”, spune Steven Ausnit.
Astăzi mai amintesc de Max Ausnit uzinele de la Reşiţa şi cele de la Nădrag şi Călan, care formau un adevărat imperiu metalurgic, înainte de instaurarea regimului comunist. Un regim care i-a luat totul şi l-a determinat să fugă în America.
În Statele Unite ale Americii, Steven Ausnit a dezvoltat şi vândut ulterior o afacere în domeniul ambalajelor. La 90 de ani, omul de afaceri trăieşte acum la New York, dar revine în fiecare an în zona Banatului, regiune despre care spune că se simte legat sufletește și pe care şi-a propus să o dezvolte cu banii recuperaţi de la statul român.
reporter: Corina Sfia
operator: Dani Șoșdean
editor web: Călin Țenche