Patru ore, atât a durat examenul de rezidenţiat, întrebările fiind de tip grilă. Candidaţii au putut să afle astfel şi punctajul realizat, la scurt timp după ce au ieşit din sală. Mulţi dintre absolvenţii de Medicină avea deja planuri făcute pentru viitoarea carieră: ”Mă aşteptam mai mult, numai că, se mai întâmplă. Următorul pas, îmi aleg specialitatea şi plec în Germania”, ”Am terminat facultatea în 2002, am deja o specialitate, sunt medic specialist, am venit pur şi simplu pentru a doua specialitate. Și-am făcut un punctaj destul de bun, zic eu”.
În ultimii ani, mare parte dintre absolvenţii facultăţilor de Medicină a luat drumul străinătăţii, pentru bani mai mulţi şi condiţii de muncă mai bune. Există însă absolvenţi care nu intenţionează să plece. Îi stimulează şi bursa lunară în valoare de 150 de euro, promisă de Ministerul Sănătăţii, pentru fiecare rezident: ”O idee bună, foarte bună. Aşa o să rămână mai mulţi în ţară, îţi spun sigur”, ”Mai bine decât nimic”, ”Am ales să rămân aici pentru că aici este viaţa mea şi nu vreau să mă duc să-mi fac o altă viaţă în străinătate”, ”Sunt multe de făcut, e un drum anevoios, dar merită încercat, încă avem energie”.
Energie mai au şi părinţii, care-şi susţin copiii să rămână şi să profeseze în ţară, în ciuda veniturilor mici: ”Tot timpul am fost de principiul, şi eu şi ea, să înveţe şi să fie bună în tot ceea ce face şi suntem de părere că va avea un viitor, greu, dar noi zicem că va avea un viitor”, ”Se mai pot face. Dacă reuşeşte să ia ginecologia, probabil că va trăi destul de bine”.
Incidente majore nu au fost pe parcursul examenului, după cum au transmis oficialii universităţii. Rezultatele finale vor fi afişate pe 24 noiembrie.
Reporter: Maria Rohnean
Operator: George Ştefăniţă
Editor web: Călin Țenche