Ora 12, Liceul Pedagogic ”Carmen Sylva” din Timișoara. Ziua de şcoală abia începe pentru elevii claselor a șasea. Copiii sunt nevoiţi să vină la ore după-amiaza, pentru că împart sala de clasă cu alți elevi.
Elevii se plâng: ”E nașpa că seara, când ajungi acasă, nu are nimeni chef de teme și nici dimineața nu ai chef să te trezesti devreme. Dorm mai mult, dar totuși aș prefera de dimineața”, ”Dimineața ești mai odihnit să își faci temele, dar seara esti foarte obosit”, - Nu mai faci nimic acasă? ”Nu mai fac nimic. Eventual îmi fac curat în cameră și mă culc”, - Era bine dacă erau cursurile de dimineață? ”Era mult mai bine. Aveam timp și de teme și de activități”.
”Toate studiile de psihologie și pedagogie arată că eficiența maximă a elevilor e dimineața între 8 și 13”, spune Mihai Pârvulescu, directorul Școlii Gimnaziale nr.16 Timișoara.
Știu asta și părinții din Timişoara care, încă din 2012, au făcut o petiție online pentru învățământul într-un singur schimb. Nu s-a rezolvat nimic de atunci: ”E foarte multă materie, copiii sunt obosiți și nu au timp să copilărească deloc”, ”Cel mai greu lucru este că nu sunt supravegheați dimineața de către părinți. Ajung acasă obosiți, și ei, și părinții, ce să mai facă, nu se mai poate face mare lucru”, ”Dimineața, curba de efort este mult mai bună decât după-amiaza. Nu sunt de acord nici cu mărirea efectivului în clase, dar trebuie spațiile folosite ca atare”.
Lipsa spaţiului se resimte cel mai mult la școlile din zona centrală, dar și în unitățile de învățământ „complete", adică cele care au clase de la cea 0 la a XII-a.
”Școlile mari care au nevoie de spații au puține clase și nu pot aduce toți elevii de dimineață. De aceea, e foarte greu să spunem când vom reuși să îi aducem pe toți într-un schimb”, spune Cornel Petroman, inspector școlar general la ISJ Timiș.
Primăria Timişoara dă asigurări că, din această toamnă, problema învăţământului în două schimburi va fi remediată. ”Au fost invocată lipsa de spațiu. Acest lucru s-a remediat, s-au făcut investiții. De anul viitor va fi bine, vom reuși să aducem toți elevii de dimineață”, susține viceprimarul Traian Stoia.
Nu e imposibil, însă trebuie investit, astfel încât spaţiile să fie împărţite cât mai bine, spun directorii şcolilor.
”Vom mai construi o parte la școală, vom prelungi școala cu încă cinci săli de clasă, pentru că acum avem cinci clase care vin de după-amiază. Sper că ne va ajuta Primăria Timișoara cu bani, ca de anul viitor să putem aduce toți copiii de dimineață”, spune Mihai Pârvulescu.
Pe lângă construirea unor corpuri noi sau prelungirea celor deja existente, municipalitatea mai poate face comasări. Ideea a incins însă spiritele de fiecare dată când a fost luată în discuţie.
reporter Sorina Covlea
operator Dan Șoșdean
editor web: Călin Țenche