Mihai Costig este elev la Colegiul ”Emanuil Ungureanu” din Timişoara. Mai are un an şi termină şcoala profesională, dar lucrează deja într-o companie. Este tocmai firma în care tânărul şi-a făcut stagiile de practică.„Pregătim aparatele, plecăm către punctele de lucru, tragem fire, cabluri, facem instalaţiile, verificăm dacă e bine…", ne spune el.
Colegul lui, Marius Melen, se gândeşte și el să se angajeze. A învățat la școală multe lucruri dar a dobândit îndemânarea necesară la orele de practică aşa că se poate angaja oricând: „Mă pot şi angaja la firmă. E mai bine aşa. Pot să continuu liceul la seral după aceea".
De fapt, aşa merg lucrurile. Companiile îi primesc în stagii de practică și le oferă, pentru început, contracte de ucenicie tinerilor care doresc să învețe o meserie.
„Este ideea angajatorului de a-şi fideliza angajaţii şi mai cu seamă de a investi în aceşti tineri care fac profesionala şi pe care vor să-i promoveze mai departe la ei în intreprindere", afirmă Mariana Eftimie, director la Colegiul „Emanuil Ungureanu" din Timișoara.
Iar pe piaţă, oferta de locuri de muncă pentru ei este mereu variată. Gelu Mateescu, directorul general al unei companii din Timișoara, susține: „Este o mare nevoie de reglori, de sculeri matriţeri, de mentenanţă, mecatronişti, tehnicieni în automatizări. Cam astea sunt domeniile care sunt acute, să zicem aşa, şi pentru care vrem ca aceste clase profesionale care s-au format, către aceste meserii vrem să le orientăm".
Iar faptul că îşi pot găsi uşor de muncă nu este singurul avantaj. Elevii înscriși în clasele profesionale beneficiază de burse în valoare de 200 de lei pe lună. Iar alţi 200 de lei îi primesc lunar de la firma unde fac practica.
reporter: Miodrag Hojda
operator: Mago Pal
editor web: Călin Țenche