Anul trecut, o dronă a provocat isterie la Washington după ce s-a prăbușit chiar pe peluza Casei Albe. ca să nu se mai întâmple asa ceva, creatorii săi au decis sa-i modifice softul.
„Noi folosim stabilizarea GPS prin satelit. Asta înseamnă că atunci când zbori poți să lași deopate telecomanda, iar aparatul rămâne exact unde l-ai lăsat”, explică Daniel Mariniuc, unul din informaticienii care au dezvoltat proiectul.
Micul aparat de zbor a a primit un creier nou, creat, la aproape 8000 de kilometri distanta, tocmai la Timișoara.
„Proiectul de la care am plecat au fost aceste drone care știu să zboare, ceea ce cipul nostru a adăugat este partea de înțelegere a mediului înconjurător. Nu mai dai cu ele în clădiri, în copaci în Casa Albă”, adaugă inginerul IT.
Daniel Mariniuc e unul din informaticienii care au avut grijă ca cipul creat la Timișoara să funcționeze perfect pe dronele care sunt asamblate în fabrici din China. Așa, aparatele nu vor mai deveni musafiri nepoftiți în reședința familiei Obama, de exemplu.
„Prin folosirea unui set de senzori sau ochi drone reușește acum să vadă. A trebuit să călătorim de multe ori în China și să lucrăm cu oameni care au o cultură diferită de a noastră”, mai spune Daniel.
De cum au au văzut cipul creat la Timișoara, cei mai mari producători de drone din lume au știut că își doresc un creier românesc pentru ultimul model scos pe piață.
„Cip-ul acesta are o arhitectură care consumă puțin și face multe. Practic poate fi alimentat de la baterie”, mai spune Mariniuc.
„De doi ani de muncă au avut nevoie it-iștii români pentru a proiecta cipul ce le oferă dronelor inteligență artificială. Practic cu ajutorul lui, acestea pot deteca un obiect indiferent de mărime sau înălțime” - Vlad Ungar, reporter Digi24 Timișoara.
Potrivit informaticienilor, drona care are incorporat cipul românesc va costa 1 400 de dolari.
Reporter: Vlad Ungar
Operator: Dan Petcu