Funicularul a fost construit în 1964 și a fost folosit pentru a aduce calcar din munte pentru Combinatul Siderurgic Reșița. Iar dacă fabrica mai funcţionează parţial şi astăzi, funicularul a fost lăsat să se degradeze. Este în grija unui om de afaceri, care l-a cumpărat de la firma din Rusia ce administrează combinatul. Doar că de-a lungul anilor nu a investit niciun leu în conservarea lui. Este plin de rugină şi pentru că accesul în zonă nu a fost restricţionat, plasa cu găuri a devenit locul de joacă al multor copii din Reşiţa.
Cel mai grav este că oricine poate urca oricând pe funicular, așa cum am făcut și noi. Nu există pază și nici gard de protecție în jurul structurii de beton. Placajul care bloca accesul spre plasa funicuarului a fost rupt, tocmai pentru ca cei mici să poată ieși să se plimbe pe ea.
Funicularul traversează centrul oraşului, trece peste străzile pline de maşini şi pietoni, dar şi peste un parc de joacă. Anul trecut, o bucată desprinsă din structura lui a căzut și a accidentat un copil.
Pentru că nu a conservat funicularul, proprietarul a fost somat și amendat de autorităţi de două ori. A contestat însă sancțiunile și a obţinut şi câştig de cauză.
Proprietarul și-a anunțat intenția de a vinde funicularul municipalității. Singura problemă: lipsa banilor. Bugetul local este de aproximativ 25 de milioane de euro, mult prea mic pentru a putea susține o astfel de investiție.
Funicularul are un traseu de 3,5 kilometri. Infrastructura pe care circula cândva calcarul traversează centrul orașului pe o distanță de 700 de metri.
Reporter: Caterina Ledrer Operator: Dan Petcu Editor web: Călin Țenche