Cele 80 de familii din cele cinci blocuri nu pot să cumpere încă locuințele. Oamenii sunt nemulțumiți că autoritățile locale se mișcă greoi. Octavian Tufiș este unul dintre cei care locuiesc în blocurile ANL. Până acum a plătit o chirie lunară de 50 de lei. Din septembrie, însă, trebuie să plătească 650 de lei pentru că a împlinit 35 de ani.
„Mărindu-se de 12 ori chiria, asta este bătaie de joc şi umilinţă. Sunt doi copii de crescut. Nu se poate să mărească de 12 ori chiria. Sper să le scoată la vânzare. Pentru că, dacă nu le vor scoate la vânzare, vom ajunge până la Guvern şi va fi un întreg show", marturisește Octavian Tufiș.
Și alți chiriaşi ANL sunt nemulțumiți de situația în care se află și așteaptă un semn de la Primăria Timişoara ca să poată începe procedurile de cumpărare a locuințelor în care stau: „Eu n-am găsit nimic în poştă. Cel puţin dacă prin poştă le-au trimis, n-am găsit nimic în poştă", „La chiriile pe care le avem acum, adică aproximativ 130 de euro, este normal să fim nemulţumiţi. Când am plecat, am avut 50 de lei, iar acum ni s-a înzecit chiria".
După ani de zile în care nu au reușit să intabuleze blocurile, reprezentanții autorităților locale au vești bune pentru locuitorii de pe Strada Miloia. Ei promit că, până la sfârșitul acestei săptămâni, se vor rezolva problemele birocratice, iar locatarii vor putea depune dosarele pentru cumpărarea apartamentelor în care locuiesc.
„S-a reuşit ca mâine, în Consiliul Local, să se introducă cinci blocuri care se apartamentează şi, ulterior, se pot face operaţiunile de intabulare care pot declanşa procedurile de cumpărare" ne informează Traian Stoia, viceprimarul Timișoarei.
În ultima lună, Guvernul a adoptat măsuri care să uşureze achiziția locuinței pe care o ocupă chiriașii din blocurile ANL, inclusiv prin facilitarea contractării de credite garantate de stat, prin programul „Prima Casă". Aceștia beneficiază, în anul 2013, de un plafon de garantare în valoare de 500 milioane de lei. A fost stabilit şi prețul unui apartament: 326 de euro/mp. La această sumă se adaugă şi costurile părţilor comune. Din anul 2001, prin Programul Locuințe pentru Tineri, au fost recepționate peste 30.000 de case.
reporter: Miodrag Hojda
operator: Viorel Jiva
editor web: Răzvan Bulacu