”A dat la Fizică. Și a picat cu 2,35”. Istoria rezultatelor slabe de la Bacalaureat s-a repetat și în sesiunea de toamnă în județul Timiș. Doar 22% dintre candidați au reușit să ia note peste 6. Cei care nu au fost admişi îşi pun acum speranţa în contestaţii: ”Mai îmi trebuiau 60 de sutimi”, - Cât ai luat? Istorie 5,30, Geografie 5,50”, - Și depui contestații la cele două? ”Da”, ”Media generală la toate mi-a ieșit 5, 80”, - Vrei să depui contestație? ”Da, la Biologie”, - Cât te așteptai să iei?, ”Undeva la 5,40 ca să îmi iasă media. Mult mai greu față de cum a fost în vară”, ”Am luat 5,30 la Română”, - Și ești aici pentru contestație? ”Da. Cât te așteptai să iei. N-am învățat”, - A câta oară dai Bacalaureatul? ”A doua, acum am terminat clasa a XII-a”.
Un singur candidat din Timiș a obținut o notă cuprinsă între 8 și 8,99, puțin peste 40 dintre tineri au luat note cuprinse între 7 și 7,99, iar aproape 300 de elevi vor obține diploma de Bacalaureat având numai câteva sutimi peste pragul de promovare. - Pentru cine ați venit să vă interesați? ”Pentru nepotul meu”, - Cât a luat? ”6,17”, - Și e mulțumit de rezultat? ”Foarte mulțumit. Mult mai greu, trebuia să fie mai ușor dar a fost mai greu”.
Rata de promovare de la Bacalaureatul de toamnă din acest an este mai mică decât cea înregistrată anul trecut, când 28% dintre candidaţi au luat notă de trecere. Şi față de sesiunea din această vară, numărul liceelor cu promovabiliate zero a crescut.
”Spre deosebire de sesiunea anterioară când aveam trei licee cu promovabilitate zero, acum avem cinci unități în care nu au promovat niciun elev, patru sunt învățământ de stat și unul privat, Henri Condă. Este vorba de liceul din Orțișoara care a rămas singurul liceu cu promovabilitate zero pe ambele sesiuni”, afirmă Aura Danielescu, inspectorul școlar general al județului Timiș.
La Liceul Agricol din Orțisoara, niciun elev de clasa a XII-a nu a reușit să promoveze Bacalaureatul în ultimii doi ani. Din cauza rezultatelor slabe, unitatea este pe cale să se desfiinţeze şi nu a mai primit aprobare pentru organizarea clasei a IX-a în anul școlar 2014-2015. Cât despre celelalte patru unități de învățământ, reprezentanții Inspectoratului Școlar spun că rezultatele sunt dezastruoase pentru că elevii nu sunt interesaţi să înveţe. Rezultatele finale ale acestei sesiuni vor fi făcute publice pe 4 septembrie.
Reporter: Raluca Popa
Operator: Tibor Alasu
Editor web: Călin Țenche