Chiar dacă toți arheologii au experiența multor șantiere de acest gen în spate, cel din Piața Sfântu Gheorghe a fost un episod aparte, complex, interesant. Ziduri de moschee, locuințe turcești, obiectele personale ale celor care au ocupat zona Cetate, toate acestea au reușit, prin intermediul specialiștilor, să vadă din nou lumina zilei.
”Pentru mine, ca profesionist, ca arheolog, a însemnat o experiență deosebită. A însemnat o experiență din punct de vedere al complexității situațiilor stratigrafice, din punctul de vedere al conectării diferitelor date din cadrul acestei săpături și, în același timp, un exercițiu foarte bun de conectare a datelor stratigrafice cu informațiile scrise”, spune Florin Drașovean, arheolog la Muzeul Banatului din Timișoara.
Echipa a fost una mixtă, formată din specialiști din mai multe zone ale țării. Și, în cazul lor, acest șantier și-a lăsat amprenta.
”Un șantier destul de greu, dar interesant prin descoperiri. Am mai săpat pe șantiere medievale, dar acesta este unul din cele mai complexe pe care am săpat până acum. Am avut și clădiri, clădiri de piatră, clădiri de lemn și necropolă. O suprafață mică, dar care a avut de toate”, afirmă Andrei Mihai, arheolog din Deva.
Și conducerea muzeului spune că ocazia de a cerceta acest sit oferă multe răspunsuri, care au menirea să acopere paginile incomplete din istoria Timișoarei.
”Nu seamănă cu nimic din ce ni s-a întâmplat până acum. Puse la un loc, toate aceste instituții, care sapă o suprafață atât de mare, vor aduce ca rezultat un crâmpei important din istoria medievală a Banatului”, ne anunță Leopold Ciobotaru, directorul Muzeului Banatului din Timișoara.
Acum, chiar dacă nu vor mai fi pe teren, arheologii vor cerceta vestigiile găsite pe șantier, în continuare, în laboratoare, pentru a afla cât mai multe despre cum a arătat și cum s-a trăit odinioară, în Timișoara secolului al 17-lea. În urma arheologilor vor lucra constructorii, ca să dea o nouă înfățișare centrului Timișoarei.
Reporter: Ioana Sapianu
Operator: Cosmin Pîrlogea
Editor web: Călin Țenche