Nicolae Stroie e cioban din tată în fiu. Deţine peste 1.000 de oi, dar în ultimii ani vindea tot mai puțin lapte. A ales să intre în cooperativă, iar acum butoaiele cu lapte de la stână pleacă la o fabrică ce face brânză, smantână şi iaurturi pentru hipermarketurile din SUA.
”Și dăm laptele prin cooperativă și e mai bine. Laptele merge la Izvin și de acolo în America și e drumul spre bine”, afirmă Nicolae Stroie.
Cei 12 ciobani care au format cooperativa câștigă acum 20 de bani la fiecare litru de lapte vândut. Sunt mai câştigaţi decât fermierii care aleg să vândă pe cont propriu, pentru că încasează 2.000 de lei în plus la fiecare tranzacție făcută cu firma care produce lactatele pentru americani.
”Anul trecut am valorificat 270.000 de litri de lapte de oaie. Noi îl vindem la o fabrică străină care la rândul lor procesează materia primă, laptele de la noi și îl duc în Statele Unite”, spune Gheorghe Mihăescu, administrator cooperativă.
Românii care trăiesc în Statele Unite, dar și americanii se bucură acum de brânza făcută din laptele din județul Timiș:
”Este chiar bună și mă bucur că o pot cumpăra și din supermarketurile din SUA așa că atunci când merg acasă o să cumpăr”,
”Este aproape ca gustul de acasă, am cam uitat gustul de acasă nemaifiind de mult în țară și nemaimâncând brânză de la mama ei, am cam uitat gustul, dar ne-am obișnuit cu cea făcută aici. Noi cumpărăm brânză românească, deobicei cumpărăm telemea de oaie”,
”Mănânc și io tot brânză românească ca să nu îmi uit gustul de acasă. Probabil că și ei or fi zis hai să vedem cum e brânza românească”.
Şi tot prin cooperativă, ciobanii au reuşit să ajungă cu marfa lor si pe piaţa din România. Produsele fabricate din laptele din Banat se găsesc pot fi cumpărate şi din magazinele din judeţul Timiş.
Reporter: Vlad Ungar
Operator: Adrian Ionescu / Dan Șoșdean
Editor web: Călin Țenche