Cum motivezi un cercetător să rămână în țară. UPT acordă burse de până la 1.000 euro pentru doctoranzi

Data publicării:
cercetatori

”Acesta este aparatul, cu care se face studiul. El măsoară nivelul de poluare pe mai multe frecvențe și măsoară care zgomot din tot ceea ce noi auzim este cel mai periculos” - un astfel de aparat costă aproximativ 10.000 de euro și este folosit la studiile realizate pe teren pentru a determina nivelul poluării fonice. La un astfel de atelier tematic a participat, printr-o bursă din bani europeni, și Iasmina Nicolau, doctorandă în anul III la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din cadrul Universității Politehnica din Timișoara. Tânăra s-a folosit de informații pentru a elabora un proiect de cercetare, despre importanța vegetației în spațiul public.

”Atelierul chiar a facilitat întâlnirea cu cine trebuia. În cele patru zile am și făcut măsurătorile, am aflat cu cine trebuie să vorbesc, ce aparate trebuie folosite, unde trebuie să mă duc să măsor ca să fie cât mai relevant în timp ce, dacă nu aș fi fost, probabil că, cu greu făceam rost de aparatură”, precizează Iasmina Nicolau.

Pentru a face cercetare, fără presiunea unui job suplimentar care să-i asigure traiul, Iasmina primește lunar 1.800 de lei. Banii au fost accesați de universitatea timișoreană printr-un proiect european.

”Totuși costă partea de cercetare, pe lângă deplasările respective, trebuie să mergi la anumite conferințe. Dacă nu ar fi fost asta, de multe ori ajungi să plătești de la tine, și ca să vă dau niște sume, poate să coste și 400 de euro o participare la o conferință care nici nu știi dacă îți folosește cu adevărat”, precizează Iasmina Nicolau.

Pe lângă burse, doctoranzilor le sunt decontate și deplasările pentru schimburi de experiență. Tinerii pot merge în universități din București, Brașov sau Cluj, dar și în insituții de învățământ partenere din Franța sau Germania, pentru intra în contact cu alți cercetători din domeniu.

”Am avut ocazia să întâlnesc cadre didactice, cercetători de marcă în domeniul tematicii atelierului, am avut ocazia să întâlnesc alți studenți doctoranzi din țară care au preocupări similare cu preocupările mele”, ne informează Alin Totorean, doctorand al Facultății de Mecanică din UPT.

În total, Universitatea Politehnica a reușit să obțină de la Uniunea Europeană burse lunare de 1800 de lei pentru 65 de doctoranzi și de 3.700 de lei pentru 36 de postdoctoranzi, pentru activitatea de cercetare. Banii au fost alocați tinerilor din luna aprilie a anului trecut.

”Ca să oprești exodul trebuie să le dai oamenilor de lucru în măsura posibilităților. Noi suntem în momentul de față în situația în care îi cunoaștem mai bine pe cercetătorii din străinătate decât pe cei din țara noastră”, ne-a declarat prof.dr.ing. Toma Leonida Dragomir - manager de proiect, la Facultatea de Automatică și Calculatoare a UPT.

Bursele sunt acordate pe o perioadă de 18 luni, după care tinerii vor rămâne doar cu bursa de 800 de lei, primită de la stat, bani insuficienți pentru un trai decent. De aceea mulți renunță la cercetare pentru un job bine plătit sau iau calea străinătății. Cifrele arată că aproape 15.000 de cercetători au plecat, în ultimii ani, în străinătate.

Reporter: Raluca Popa
Operator: Dan Șoșdean
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Vine o vreme așa cum nu a mai fost de mulți ani, anunță meteorologii ANM. Cum va fi de Crăciun
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Christina Aguilera, ținta comentariilor dure: „Nu mai arată ca înainte!” Artista, acuzată că a slăbit prea...
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
„Familii cu inima frântă”. Turistă de 19 ani moartă, după ce a băut „shot-uri” gratuite în vacanță. Alte...
Newsweek
Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”