Cu aparate performante, dar fără specialişti. La Spitalul de Copii, un singur medic ştie să utilizeze echipamentele de chimioterapie

Data publicării:
spital prima

Alexandru Tomai a fost diagnosticat cu cancer când avea opt ani. A învins boala după cinci ani de terapie, ajutat de medici care acum nu mai lucrează în spital. ”Este nevoie să rămână în ţară, să rămână medicii buni ... Personal care să fie pregătit, cum trebuie, pentru că şcoala se face cum se face, şi se asistenţi şi de medici, nu se încurajează foarte mult învăţătura şi dacă mergi să pui la un bătrân, poţi, dar la un copil, chiar trebuie să fie pregătiţi cum trebuie”, afirmă Alexandru Tomai, supravieţuitor al cancerului.

În laboratorul modern, dotat din donaţii cu aparat de stocat celule stem necesare transplantului medular, cu accelerator liniar sau cu echipamente de radioterapie cu energii înalte, mai lucrează acum o mână de oameni. Un singur medic are însă supraspecializare în genetică şi ştie să folosească echipamentele care le pot aduce micuţilor vindecarea.

”Specialiştii sunt foarte puţini şi cei care sunt, de obicei, pleacă. Din colectivul nostru sunt şase-șapte persoane care, în ultimii ani, au plecat datorită salarizării proaste în România într-un domeniu în care eşti supus unei traume psihologice extraordinare, unei traume chimice, se lucrează cu citostatice”, afirmă Smaranda Arghirescu, şeful Secţiei de Onco-Hematologie, de la Spitalul de Copii Louis Ţurcanu din Timişoara.

Cei mai buni medici formaţi în ţară, dar şi la diverse cursuri de peste hotare, au părăsit rapid Timişoara. Formarea unor noi specialişti presupune timp, bani şi voinţă.

”Presupune o pregătire, pe de-o parte pentru specializare, deci asta înseamnă cinci-şase ani şi după aceea dacă se poate totuşi să aibă şi o experienţă, o supraspecializare, asta este greu de realizat. Eu nu mai îndrăznesc să-i trimit afară, pentru că cu cât devin mai atractivi, cu atât mai uşor pot să-mi plece, e un lucru trist”, precizează Margit Şerban, şeful Centrului de Excelenţă în Tratarea Cancerului la Copii din Timişoara.

La Spitalul de Copii din Timişoara, peste 100 de pacienţi sunt salvaţi anual numai de afecţiuni oncologice, dar clinica tratează şi boli rare, hematologice sau afecţiuni imunologice.

Reporter: Maria Rohnean
Operator: Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată azi Andrei Găluț, unicul supraviețuitor al trupei Goodbye to Gravity, la 9 ani de la tragedia din...
Digi FM
Oana Zăvoranu a pierdut casa din Dorobanți, în care a locuit după divorțul de Pepe. Vedeta va fi obligată să...
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Eșec la Casa de Pensii. Care pensionari iau în noiembrie pensie mai mică decât au contribuit?
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Ce se află în spatele aspectului clar întinerit al lui Brad Pitt. Actorul ar fi investit 130.000 de dolari în...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani