Stilul de viață sănătos poate „învinge” genele proaste. Cum putem trăi mai mult cu cinci ani (studiu)

Data publicării:
femeie in padure
Unele persoane sunt predispuse genetic la o durată de viaţă mai scurtă. FOTO: Shutterstock

Chiar dacă genetica ne poate expune pe unii dintre noi la un risc mai mare de moarte timpurie, un stil de viaţă sănătos ne-ar putea ajuta să reducem în mod semnificativ riscurile de deces, potrivit unui nou studiu. Un stil de viaţă sănătos poate compensa impactul geneticii cu peste 60% şi poate adăuga încă cinci ani la durata de viaţă, indică primul studiu de acest gen, potrivit News.ro

Cercetarea a constatat că deşi genetica poate însemna un risc cu 21% mai mare de moarte timpurie, oamenii îşi pot îmbunătăţi şansele pentru o viaţă mai lungă.

Acest risc ar putea fi atenuat cu aproximativ 62% în cazul persoanelor cu o predispoziţie genetică, a declarat autorul principal, dr. Xue Li, decan al Şcolii de Sănătate Publică de la Facultatea de Medicină a Universităţii Zhejian din China.

Multe studii au arătat legătura dintre un stil de viaţă sănătos şi longevitate, iar altele au subliniat componenta genetică în durata de viaţă, dar raportul publicat luni în revista BMJ Evidence-Based Medicine, a explorat modul în care cele două se corelează.

Cu date de la peste 350.000 de persoane şi informaţii despre genetica, educaţia, statutul socio-economic şi istoricul bolilor acestora, acest studiu a avut o metodologie solidă, a declarat dr. Aladdin Shadyab, profesor asociat de sănătate publică şi medicină la Universitatea California din San Diego, care nu a fost implicat în cercetare.

Unele persoane sunt predispuse genetic la o durată de viaţă mai scurtă

Unele persoane sunt predispuse genetic la o durată de viaţă mai scurtă. De asemenea, este bine cunoscut faptul că factorii legaţi de stilul de viaţă, mai exact fumatul, consumul de alcool, dieta şi activitatea fizică, pot avea un impact asupra longevităţii.

Cu toate acestea, până în prezent, nu a existat nicio cercetare care să descifreze în ce măsură un stil de viaţă sănătos poate contrabalansa riscurile genetice.

„Acest studiu elucidează rolul esenţial al unui stil de viaţă sănătos în atenuarea impactului factorilor genetici asupra reducerii duratei de viaţă”, au concluzionat cercetătorii.

Politicile de sănătate publică pentru îmbunătăţirea stilului de viaţă sănătos ar servi drept completări puternice ale asistenţei medicale convenţionale şi ar atenua influenţa factorilor genetici asupra duratei de viaţă umane, scriu autorii.

Persoanele cu risc genetic ar putea să-şi prelungească durata de viaţă cu până la 5,5 ani cu un stil de viaţă sănătos, au arătat datele.

„Aderarea la un stil de viaţă sănătos ar putea atenua substanţial reducerea duratei de viaţă pentru persoanele cu predispoziţie genetică la o durată de viaţă mai scurtă”, a spus Li.

Între timp, persoanele cu un stil de viaţă nesănătos au o şansă cu 78% mai mare de a muri prematur, indiferent de riscul genetic, au constatat cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universităţii Zhejiang din China şi de la Universitatea din Edinburgh.

Studiul a adăugat că a avea un stil de viaţă nesănătos şi gene cu durată de viaţă mai scurtă a crescut peste dublu riscul de deces timpuriu în comparaţie cu persoanele cu gene mai norocoase şi stiluri de viaţă sănătoase.

Factorii care pot prelungi durata vieții

Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că oamenii par să aibă un anumit grad de control. Riscul genetic al unei durate de viaţă mai scurte sau al unei morţi premature poate fi compensat de un stil de viaţă favorabil cu aproximativ 62%, au constatat ei.

„Participanţii cu risc genetic ridicat ar putea prelungi cu aproximativ 5,22 ani speranţa de viaţă la vârsta de 40 de ani cu un stil de viaţă favorabil”, au scris cercetătorii.

„Studiul a identificat o combinaţie optimă care conţine patru factori importanți – lipsa fumatului, activitate fizică regulată, durata adecvată a somnului şi o dietă sănătoasă – care a oferit beneficii mai bune pentru prelungirea duratei de viaţă umană”, a declarat Li.

„Această nouă cercetare arată că, în ciuda factorilor genetici, un stil de viaţă sănătos, inclusiv o dietă nutritivă echilibrată şi menţinerea unei vieţi active, ne poate ajuta să trăim mai mult timp”, a declarat Matt Lambert, specialist în informaţii despre sănătate la World Cancer Research Fund.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce consumi când mănânci pufuleți. Nimeni nu s-ar fi gândit la asta! Dragoș Pătraru: ”Ei conțin, de fapt...
Digi FM
Văduva lui Silviu Prigoană, primele declarații legate de copiii Adrianei Bahmuțeanu: Sunt foarte afectați. Nu...
Pro FM
Jennifer Lopez, doar într-un body decoltat și strălucitor, din nou pe scenă după divorțul de Ben Affleck. În...
Film Now
Connie Nielsen, solară la 59 de ani. Impresionantă la premiera "Gladiator II", la 24 de ani de când a jucat...
Adevarul
Putea fi salvat adolescentul care a murit așteptând o ambulanța? Chirurg pediatru: „Nu mai e de competența...
Newsweek
200.000 de pensionari vor încasa 2 pensii, în luna decembrie. Casa de Pensii spune motivul.
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
New Project
Orașul de mâine. Centrele urbane multifuncționale - un pas spre pierderea a cât mai puțin timp în trafic
Digi Animal World
Un pui de panda roşu a murit din cauza stresului provocat de focuri de artificii
Film Now
Jason Statham, poze rare cu frumoasa lui logodnică și cu cei doi copii. Vacanță de vis pe iaht, amintiri de...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului