Drumul național 7 Deva - Arad este unul dintre cele mai circulate din țară. Pe aici trec zilnic peste 25 de mii de mașini. Dacă unii dintre șoferi sunt mai înțelegători și mai răbdători, alții sunt total nemulțumiți de blocajele din trafic.
„Nu știu, dacă era altă soluție mă gândesc că o făceau, nu? Asta este. [Să lucreze noaptea?] Cred că e mai periculos, sincer. Și pentru ei, și pentru noi”, spune un șofer.
„Trebuiau și ăștia tăiați, dar nu la orele de vârf, nu la ore de-astea, sâmbetele, duminicile”, adaugă un altul.
„Pe drumul european să te oprească așa, nu e normal, plus că ne strică programul și toată lumea vrea să ajungă la destinație”, este de părere un șofer de tir.
„Noi avem niște programe de condus, ei stau aici, controlul stă după lucrări, să te verifice la program”, completează un coleg de trafic.
Pădurea de pe marginea șoselei, bătrână de 80 de ani, nu a fost niciodată curațată, iar pădurarii spun că arborii au crescut haotic. Nu de puține ori, din cauza zăpezii abundente sau a vântului puternic, copacii s-au rupt și au căzut pe carosabil.
„În timp, acești arbori și-au dezvoltat o coroană excentrică și sunt poziționați în așa fel încât există pericolul de a cădea pe carosabil. E o operațiune destul de grea, mai ales că se face în condițiile unui trafic extraordinar de intens, cu opririle de rigoare”, explică Călin Popescu, șeful Ocolului Silvic Dobra.
Operațiunea de tăiere a fagilor din pădure a fost gândită pe etape de către pădurarii de la Ocolul Silvic Dobra, în administrarea căruia se află fondul forestier.
„Într-o primă etapă vor fi tăiați 145 de copaci, pe o distanță de peste doi kilometri. Pădurarii estimează că operațiunea nu va dura mai mult de 10 zile” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.
Oprirea mașinilor se face doar în momentul în care arborii marcați sunt tăiați și lăsați să cadă pe șosea. Aceștia sunt apoi secționați și încărcați în mașini speciale de lemne. Totul durează 40 de minute, timp suficient însă pentru aglomerarea șoselei.
„Drumul național 7 este, de altfel, unul dintre cele mai intens tranzitate drumuri naționale și europene din țară, zilnic pe acest drum tranzitând județul Hunedoara peste 25 de mii de autovehicule”, precizează Bogdan Nițu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.
De-a lungul verii, traficul pe DN7 va mai fi restricționat, până când toți cei peste 200 de copaci crescuți pe marginea șoselei vor fi tăiați.
Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariș