Roxana Miclăuș are 21 de ani. Deși acum lucrează într-o farmacie, este dispusă să își schimbe meseria pentru o carieră în poliție. „Mi-aș dori să ajung polițist, știu că sunt demnă de asta, îmi merge foarte bine gura, sunt foarte rea. [Pregătită și de probele fizice?] Pregătită, sunt fată de la țară, puternică, deci nu mi-e frică de nimic”.
Alte sute de tineri din Hunedoara își doresc și ei să devină polițiști, motivaţi fie de siguranța locului de muncă în sistemul bugetar, fie de posibilităţile de avansare.
„Este un loc de muncă sigur... e complicată, dar dacă o faci cu pasiune...”, spune un candidat la unul din posturi.
„[Speri ca intrând în sistem să avansezi? Vrei mai mult de atât?] Sigur, sigur, da, tot timpul ne dorim ceva mai bun pentru noi”, admite un alt candidat.
„Mi se pare că e un post serios, e la stat, la bugetari, salariile sunt bune, se pare că vor crește și mai mult, e tânăr, are condiție sportivă bună”, povestește mama unui candidat.
Candidaţii se mai pot înscrie până miercuri. Apoi, până în data de 25 aprilie, tinerii trebuie să îşi depună dosarele complete de angajare, cu fișe medicale, recomandări de la actualul loc de muncă şi cu lista rudelor.
„Să nu aibă antecedente penale, să aibă diploma de bacalaureat și permis de conducere categoria B, și să nu fie membri ai vreunui partid politic - acestea sunt câteva dintre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care vor să devină polițiști” - Andrada Velcior, reporter Digi24 Timișoara.
„Până în momentul de față, peste 200 de tineri s-au înscris în vederea susținerii examenului de încadrare din sursă directă scoase de inspectoratul județean de poliție Hunedoara pentru cele 16 posturi de agenți în mediul rural scoase la concurs”, explică Bogdan Nițu, purătorul de cuvând al IPJ Hunedoara.
Concursul pentru ocuparea celor 16 posturi de agent de ordine publică va avea loc în 14 mai. Atunci, candidații vor da mai multe probe fizice și un test grilă cu întrebări despre legislația în vigoare.
Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariș