Vă invităm așadar la un periplu în Țara Zarandului, cu punct de plecare din Brad, județul Hunedoara. Muzeul de aici, spun cei care l-au văzut, este impresionant. O colecție de piese din aur unică în Europa, dintre care cele mai cunoscute exponate rămân Șopârla, Pana lui Eminescu, Feriga sau Balerina.
Muzeul Aurului a fost înființat în 1896 de un geolog neamț, care a început să adune obiecte găsite la minele din zonă. Colecția a fost completată în timp, iar acum numără 1300 de piese din aur nativ, adică niciodată prelucrate manual. Nu au fost uitate însă primele unelte folosite de minerii aurari din secolele trecute.
„Acest vagonet a fost descoperit aici în zonă, la mina 12 Apostoli de la Musariu, este cu schimbător de cale, deci pur și simplu schimbau direcția de mers cu mâna, și pentru prima dată aici în zonă s-a folosit asemenea vagonet cu linie de transport de lemn”, povestește Ela Haneș, responsabil Muzeul Aurului.
„A fost constituit din sufletul și dragostea de muncă a minerilor care fiecare lucru frumos pe care l-au găsit în mină l-au dus și l-au donat în acea colecție care între timp a devenit muzeu. Nu s-a intervenit absolut deloc în acea colectare și depozitare, așa cum s-au găsit în mină, așa s-au scos”, explică Daniel Andronache, director Minvest Deva.
De la redeschiderea muzeului într-un spațiu nou, din decembrie 2012, numărul turiștilor a crescut considerabil, ajungând și la aproape 2000 de vizitatori lunar. Veniți la Brad din toate părțile țării, turiștii cred că muzeul este un spațiu unic, care merită vizitat.
„Foarte, foarte frumos. Și păcat că nu-i promovat mai mult, merită să fie promovat și să-l vadă o grămadă de lume, că e unic în Europa", este de părere un vizitator.
„Este foarte frumos, foarte interesant, și chiar îl recomand tuturor celor care vor să vadă ceva deosebit", spune un alt turist.
Exponatele de aur cântăresc în total doar 4,5 kg. Valoarea lor este însă inestimabilă. Iar cele mai importante piese din muzeu poartă și acum denumirile date de minerii care le-au scos din subteran. Turiștii pot vedea astfel, la dimensiuni reduse, harta României, pana lui Eminescu, o balerină, o ferigă sau celebra deja șopârlă de aur.
„A fost descoperită în 1936 și anul următor a reprezentat țara noastră la o expoziție internațională de la Paris, și a fost asigurată la 2 milioane de lire sterline datorită formei deosebite pe care o are, nu neapărat cantittății de aur care este în ea", spune Ela Haneș, responsabil Muzeu.
Aurul și atracția pe care acesta o exercită asupra turiștilor au determinat autoritățile să gândească un proiect de dezvoltare a zonelor aurifere din Munții Apuseni și Țara Zarandului. Drumul aurului ar urma să se numească, și din el ar trebui să facă parte toate fostele galerii, multe dintre ele date în funcțiune chiar de pe vremea romanilor.
„În viitorul proiect turistic ar urma să fie incluse și Treptele Romane. Vorbim despre unele dintre cele mai vechi galerii din Europa. De altfel de aici, de la minele din zona Musariu, au fost descoperite cele mai multe dintre piesele expuse la muzeul din Brad” - Andrada Velciov, corespondent Digi24 Hunedoara.
Muzeul aurului de la Brad este deschis de marți până duminică, de la 9 la 17. Biletul de intrare costă 15 lei, iar pentru elevi sau grupuri, prețul e de 10 lei. Și dacă tot ați ajuns aici, și toamna este încă blândă, nu ratați o mică excursie spre Panteonul Moților de la Țebea, unde este si Gorunul lui Avram Iancu, sau spre dealurile care străjuiesc Țara Zarandului.
Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariș