Angajaţii de la ”Apele Banat” închid subtraversările digurilor de fiecare dată când este nevoie, adică atunci când meteorologii anunţă viituri sau inundaţii. Acum, două dintre stavilele care permit accesul apei prin digul din zona oraşului Lugoj lipsesc.
”Vineri existau, clapeţii au fost închişi, duminică, pe perioadă de cod portocaliu, deja nu mai erau. Interesul probabil că există pentru acea bucată de metal care valorează ceva, însă pierderea comunităţii din zona respectivă este atât de mare încât eu nu cred că se poate pune semnul egal între cele două lucruri”, spune Mihaela Madăr, reprezentantul Administraţiei Bazinale a Apelor Banat.
Trei astfel de furturi au avut loc anul trecut şi două - numai în acest an. Angajații Apelor Române sunt neputincioşi și încearcă să rezolve problema cu costuri minime... și în stil românesc.
Aşa arată o clapetă de subtraversare a digului. Angajaţii de la Ape au sudat-o tocmai pentru a nu fi furat de hoţi. Dar o astfel de intervenție se poate face doar acolo unde nu exista risc mare de inundații, adică acolo unde subtraversarea prin dig poate rămâne închisă.
Pentru că aici pericolul era mai mare, angajaţii de la ”Ape” nu au sudat această clapetă. Prin urmare, bucata de fier a dispărut în urmă cu câteva zile. Consecinţa acestui fapt este inundarea culturilor oamenilor.
S-a întâmplat duminică, atunci când în Vest era cod portocaliu de inundații. Ploile nu au durat însă foarte mult, astfel că apa nu a ajuns şi la casele oamenilor. Locuitorii spun însă că se simt expuși, pentru că știu că printre ei sunt hoți de fier vechi.
”Dacă se fură noaptea, numai dacă se pune paznic de noapte, altă soluţie nu văd. Vin ziua şi întreabă: Aveţi fier vechi? Îi spun că nu am, dar nu-mi convine să-l bag în curte şi dacă am. Dacă am, îl las acolo, să stea”, ”Să patruleze Poliţia, ceva de genul. Adică şi pe străzi, înainte se furau capacele şi nu făcea nimeni nimic, deci asta ar fi soluţie”, ”Frumos din partea lor. Ce credeţi că ar trebui să se facă? Să se ducă să lucreze”.
Anul trecut, cei de la ”Apele Banat” au făcut sesizări la poliţie în speranța că hoții vor fi prinși. Aceştia sunt cu atât mai greu de identificat cu cât, spun oamenii, stavilele de fier furate din dig sunt tăiate şi vândute pe bucăţi.
Reporter: Maria Rohnean
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche